Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag gevangenisstraffen geëist tegen de verdachten van de grootschalige fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De eisen lopen uiteen van anderhalf jaar tot vier jaar cel. 

Het OM verdenkt de (oud-)medewerkers van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen, zegt het OM donderdag in een verklaring. In totaal stonden acht verdachten voor de rechter in Almelo.

Tegen hoofdverdachte Hans G., het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer bij de Groningse universiteit, is vier jaar onvoorwaardelijk geëist. Hij zou volgens het OM misbruik hebben gemaakt van zijn positie door geld en gunsten te vragen van installatie- en bouwbedrijven in ruil voor opdrachten van de RUG. De fraude zou de RUG minimaal 1,1 miljoen euro hebben gekost, meldt het OM.

Dit geld werd buiten de boeken gehouden en ging naar hemzelf, zijn vrouw, zijn zoon, zijn schoondochter en naar betrokkenen die de fraude mogelijk zouden hebben gemaakt. De fraude zou tussen 2008 en 2016 hebben plaatsgevonden. 

Salaris

Zo kon de zoon van Hans G. een huis kopen dankzij een salaris van een van de betrokken bedrijven. Ook voor zijn schoondochter regelde hij een arbeidsovereenkomst met een salaris. Voor die vergoedingen verrichtten beiden nauwelijks werk.

Ook liet de hoofdverdachte zijn woning verbouwen en zijn tuin inrichten op kosten van bedrijven aan wie hij opdrachten verstrekte. Verder hadden hij en zijn zoon een installatiebedrijf plus tankpas en ontvingen ze contant geld.

Controles

Controles van facturen door twee medewerkers van de facilitaire afdeling zouden niet hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk omdat zij ook zouden hebben meegeprofiteerd van de fraude, aldus het OM.

De RUG eist het fraudebedrag terug, bleek op de zitting.

Andere verdachten

Tegen de zoon van hoofdverdachte Hans G. is drie jaar celstraf geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Tegen zijn schoondochter is 2,5 jaar geëist, tegen twee directeuren 3,5  jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Een medewerkster van de facilitaire afdeling en een materialenhandelaar hoorden anderhalf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de vrouw van Hans G. eist het OM een werkstraf van 150 uur.

Collega's

Dinsdag werd bekend dat zes collega's van Hans G. vermoedelijk al sinds 2011 op de hoogte waren van de fraude van hun hoofd technisch beheer.

Volgens de Groningse universiteitskrant UK stuurde een verontruste ondernemer op 21 september 2011 al een e-mail aan Hans G. en zes van zijn collega's. De ondernemer, die onderhoudsklussen aan de panden van de RUG verrichte, wilde hen waarschuwen voor de frauduleuze praktijken. 

Pas in 2016 kwam de fraudezaak aan het licht toen onregelmatigheden werden ontdekt in de administratie van een van de betrokken bedrijven.