Een man die in een stomdronken bui zijn slapende vrouw in bed overgoot met terpentine, in brand stak en ernstig verwondde, moet dat volgens de officier van justitie bekopen met drie jaar cel.

Voor de rechtbank in Alkmaar noemde zij het donderdag "onbegrijpelijk" hoe de man vorig jaar september "zijn nietsvermoedende echtgenote kon aansteken en brandend kon achterlaten".

De 56-jarige Willem Jan S. uit Wervershoof (Noord-Holland) was de bewuste avond met zijn echtgenote naar de dorpskermis geweest. De man was zo dronken, dat hij onderweg naar huis viel en zijn echtgenote stijf schold op het moment ze hem overeind hielp.

Toen zij hem daarop alleen achterliet, sloegen bij de man de stoppen door. Nadat hij zwalkend de weg naar huis had gevonden, keek hij waar zijn vrouw was, pakte hij een fles terpentine, besprenkelde zowel haar als het bed waarin zij lag te slapen en stak het aan. Daarna liep hij weg.

Koelbloedig

Donderdag bleek dat het aan koelbloedig optreden van de zoon te danken is geweest dat de verwondingen bij de vrouw relatief beperkt zijn gebleven. Hij schrok wakker van "een ijselijke gil" en het eerste wat hij daarop zag, waren de vlammen die letterlijk van het gezicht van zijn moeder sloegen.

Hij rukte een gordijn van de muur om ze te doven, goot een flesje water over haar hoofd leeg en zette haar vervolgens onder de douche. Daarna sloeg hij alarm.

Gelijke munt

Deskundigen noemen S. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij vertoont ontwijkend gedrag en is snel gekrenkt. Toen zijn vrouw hem op straat achterliet, besloot hij volgens de aanklaagster dat zij met gelijke munt moest worden terugbetaald. "Want je partner onderweg laten barsten, dat doe je niet". Zelf zegt S. dat hij weliswaar boos was, maar dat het vooral door de drank kwam. "Ik wilde haar alleen laten schrikken."

De vrouw maakt het goed, zo bleek donderdag onder meer uit een door haar dochter voorgelezen slachtofferverklaring. Hoewel een deel van de verwondingen aan haar hoofd en gelaat altijd zichtbaar blijft, heeft zij geen aangifte tegen S. willen doen en eist zij geen smartengeld. Wel is zij inmiddels van hem gescheiden.

De rechtbank doet op 6 april uitspraak.