Tegen zwembad Vital in het Brabantse Loon op Zand is donderdag in de rechtbank in Breda een voorwaardelijke boete geëist van 3.000 euro. Justitie houdt het bedrijf verantwoordelijk voor een ongeluk waarbij in het zwembad een chloorgaswolk vrijkwam.

Door een storing in de installatie ontsnapte 18 september 2012 in het zwembad chloorgas. Die avond waren acht kinderen en twee begeleiders aan het zwemmen. Zij kregen ademhalingsproblemen en het zwembad werd daarop onmiddellijk ontruimd.

Eén van de begeleidsters die de kinderen uit het zwembad hielp, moest langere tijd in het ziekenhuis blijven.

Ten tijde van het ongeluk werd groot alarm geslagen. Slachtoffers liepen uiteindelijk geen blijvend letsel op.

Het ongeluk gebeurde volgens zwembadeigenaar Kees Pepping doordat een vlotter bleef hangen, waardoor te veel chloor in het water werd gepompt.

Arbo-boete

Het zwembad kreeg eerder al een Arbo-boete van 5400 euro. Justitie vindt ook Pepping als leidinggevende schuldig, maar eiste tegen hem geen straf.

De installatie in het zwembad werd al twintig jaar lang goedgekeurd door inspecties en er stonden destijds net nieuwe pompen. Pepping heeft daarnaast veel gedaan om een nieuw ongeval te voorkomen en het incident is ook al bijna vijf jaar geleden, motiveerde de officier. Peppings advocaat pleitte voor vrijspraak.

De uitspraak is 6 april.