Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag besloten dat de moeder alsnog moet worden vervolgd voor het overlijden van een 8-jarig meisje na een val van een flat in Hoogeveen. Het hof stelt daarmee de vader in het gelijk.

Dat bevestigt de advocaat van de vader, Liesbeth Poortman, tegen NU.nl. "We zijn erg opgelucht", aldus Poortman.

Het Openbaar Ministerie besloot in 2015 dat de zaak tegen de moeder moest worden geseponeerd omdat er geen concrete aanwijzingen waren dat de vrouw haar dochter bewust om het leven had gebracht. De vader van het meisje ging hier niet mee akkoord en stapte naar het gerechtshof.

"Het gerechtshof heeft op basis van het oorspronkelijke procesverbaal en ons eigen aanvullende onderzoek bepaald dat de moeder moet worden vervolgd voor moord dan wel doodslag voor de dood van haar dochter", legt Poortman uit. Het meisje overleed op 8 juni 2015.

Getuigen

"De moeder was als enige in de woning toen het meisje overleed. Twee getuigen hebben haar op de galerij gezien toen ze naar beneden keek." Het meisje lag toen al dood op de grond. Er zijn geen aanwijzingen dat er andere mensen in of rond de woning zijn geweest.

De politie is bij het onderzoek uitgegaan van drie scenarios; zelfmoord, een ongeluk door bijvoorbeeld slaapwandelen of een levensdelict. Volgens het hof blijkt uit het onderzoeksdossier geen andere redelijke verklaring voor de val van het meisje dan dat er sprake is van een levensdelict.

Het hof zegt dat op basis van de getuigenverklaringen er een "redelijk vermoeden is dat de beklaagde betrokken is bij de dood van het meisje en dat zij alsnog moet worden vervolgd."

De vrouw heeft zich altijd beroepen op haar zwijgrecht.