Twaalf maanden cel opgelegd voor mishandelen peuter Arnhem

De rechtbank Gelderland heeft woensdag twaalf maanden celstraf opgelegd aan de moeder en haar ex-vriend voor het mishandelen van een inmiddels 5-jarige kleuter. Voor de vrouw geldt de straf als voorwaardelijk.

Het is volgens instanties die waken over de opvoeding en veiligheid van het kind belangrijk dat zij bij haar moeder blijft, aldus de rechter.

Later op woensdag bleek echter dat de Raad van de Kinderbescherming dinsdag met spoed om een tijdelijke uithuisplaatsing had gevraagd. Dit omdat de moeder niet mee wilde werken. De kinderrechter gaf toestemming voor het verzoek. 

De rechtbank Gelderland laat in een reactie hierop weten dat de strafzaak is gedaan met de gegevens die het had gekregen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden. Hulpinstanties stelden op dat moment dat het kind veilig was bij de moeder.

Mishandelingen

De 45-jarige moeder en haar toenmalige vriend (36) werden woensdag veroordeeld voor een reeks mishandelingen tussen juli en december 2015, toen het meisje drie jaar oud was.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren "zonder kleren aan buiten in de kou zetten en met water natspuiten, een doek in de mond proppen, peper in de ogen wrijven, hoofd en handen omwikkelen met duct tape, in het gezicht en op de billen slaan", gehanteerde strafmethoden.

De veroordeling voor de man uit Zevenaar is conform de strafeis van het OM. De eis tegen de moeder uit Arnhem bestond uit twaalf maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk.

Beschermen

De rechtbank acht bewezen dat de peuter langere tijd werd mishandeld. Volgens de rechter had de man hierin een grotere rol, maar had de vrouw haar kind tegen hem moeten beschermen. "Door niet in te grijpen en de mishandelingen niet te stoppen, heeft zij haar moederlijke taken ernstig verzaakt", aldus de rechtbank.

De moeder zou eerder tegenover getuigen hebben verklaard dat het meisje heeft gelogen en daarom straf verdiende.

Continuïteit

Hulpinstanties, die zich baseerden op de informatie die ze twee weken geleden kregen, dat het belangrijk is dat het kind nu bij haar moeder blijft, "ondanks wat er met het kind is gebeurd en het kind altijd bij haar is blijven wonen en nooit uit huis is geplaatst".

De instanties zeiden continuïteit nu het belangrijkst te vinden, aldus de rechtbank. Volgens de rechter kreeg de moeder begeleiding bij het opvoeden en zou het kind de dupe zijn als de moeder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou krijgen.

De rechtbank bepaalde dat de vrouw verplicht mee moet blijven werken aan de begeleiding. Ze krijgt ook een extra proeftijd van vijf jaar, zodat instanties kunnen toezien of het goed gaat.

Lees meer over:
Tip de redactie