Rederij beperkt aansprakelijk voor schade na aanvaring stuw bij Grave

De Duitse rederij Gefo GmbH is slechts beperkt aansprakelijk voor de schade die ontstond nadat een benzeentanker van de rederij op 29 december tegen een stuw bij Grave voer. Dat heeft de Maritieme Kamer van de rechtbank Rotterdam woensdag bepaald.

De rederij verzocht de rechtbank in februari om een zogenoemd fonds beperkte aansprakelijkheid, dat woensdag werd toegekend. Daarin wordt een bedrag van omgerekend 912.000 euro gestort op een internationale bankrekening.

Het maximale bedrag dat de rederij maximaal moet betalen, valt daarmee veel lager uit dat het totale bedrag dat schuldeisers op het bedrijf willen verhalen. Volgens Rijkswaterstaat loopt de schade als gevolg van de aanvaring "zeker in de miljoenen". 

Partijen

Het bedrag dat nu is toegekend wordt door een zogeheten onafhankelijke vereffenaar verdeeld onder de schuldeisers. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam hebben zich inmiddels 98 partijen gemeld, maar dit aantal kan nog oplopen. 

Onder hen zijn voornamelijk bedrijven en enkele woonbooteigenaren. Rijkswaterstaat heeft een indicatieve schadeclaim ingediend van 20 miljoen euro, met name voor de schade die ontstond aan de stuw en rivierdijken. Het is niet bekend of en op welke manier de schuldeisers de schade nu vergoed kunnen krijgen.

Bedrag

Het schadebedrag dat door de rechter is toegekend, werd berekend aan de hand van het laad- en motorvermogen van de tanker. Er werd daarbij niet gekeken naar de omvang van de schade of de gevolgen van de aanvaring.

Volgens de rechtbank Rotterdam is het gebruikelijk dat in het zeerecht een fonds beperkte aansprakelijkheid wordt toegekend. De afspraak is geregeld in het Verdrag van Straatsburg. "Anders zou de schade voor reders kunnen oplopen tot in het oneindige. Geen vervoerder of verzekeraar zou dan nog een risico willen nemen", aldus een woordvoerder.

Schade

Als gevolg van de aanvaring in december raakten drie van de vijf jukken van de stuw beschadigd, waardoor het waterpeil op de Maas en het aangrenzende Maas-Waalkanaal in korte tijd zakte. Woonboten in het kanaal kwamen scheef te liggen en bewoners moesten hun woningen verlaten. 

Ook konden bedrijven langs de Waal niet worden bevoorraad en moest het scheepvaartverkeer omvaren via Antwerpen, omdat de waterweg te ondiep was voor binnenvaartschepen. Brancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer schatte de totale schade voor binnenvaartschippers die moesten omvaren op 300.000 euro per dag.

Rijkswaterstaat legde eind januari een tijdelijke dam aan in de Maas om het waterpeil weer te laten stijgen, waardoor het scheepvaartverkeer weer op gang kwam. De reparatie van de stuw duurt nog enkele maanden. Rijkswaterstaat is deze week begonnen met de reparatie van een stuk oever dat werd weggeslagen nadat de nooddam was aangelegd.

Politieonderzoek wees uit dat de Slowaakse schipper ten tijde van de aanvaring niet had gedronken. Volgens de rederij was hij "zeer everaren".

Lees meer over:
Tip de redactie