'Top krijgsmacht verdeeld over samenvoegen commando elite-eenheden'

De top van de Nederlandse krijgsmacht is verdeeld over het samenvoegen van het commando van de elite-eenheden van de marine en de landmacht. 

Het samenvoegen van het commando over de mariniers en de commando's zou moeten leiden tot meer snelheid en efficiëntie. Maar door onderling wantrouwen en angst voor machtsverlies lukt het niet de samenvoeging door te voeren, schrijft De Telegraaf woensdag.

Volgens de krant heerst er bij het Korps Mariniers angst om onder te sneeuwen doordat de speciale eenheden van het korps getalsmatig in de minderheid zijn ten opzichte van het Korps Commandotroepen.

In de praktijk werken de eenheden al veel samen maar de commandostructuur is nog gescheiden. De mariniers vallen onder de Commandant Zeestrijdkrachten en de commando's onder zijn evenknie bij de landmacht.

Advies

In 2015 deed het The Hague Centre for Strategic Studies (HCS) op verzoek van het ministerie van Defensie een onderzoek. Hierin adviseerde het instituut de legerleiding om goed na te denken over de aansturing van de elite-eenheden.

Peter Wijninga van het HCS was betrokken bij het onderzoek. Hij zegt tegen de krant dat de angst vooral in de hoogste lagen zit. "Vooral de marineleiding vreest voor verlies aan macht en invloed. Dat is niet geheel onterecht wanneer je zoals zij getalsmatig in de minderheid bent", aldus Wijninga. 

Defensie heeft aangegeven dat er binnen de organisatie gesproken wordt over de samenvoeging.

Lees meer over:
Tip de redactie