Stuk oever bij stuw Grave weggeslagen

Een stuk oever van de Maas is ten noorden van de stuw bij Grave afgebrokkeld. Rijkswaterstaat liet maandag weten dat woensdag wordt begonnen met herstelwerkzaamheden aan de oever.

Eind december ramde een binnenvaarttanker de stuw bij Grave. Die raakte daardoor zwaar beschadigd.

Reparatie van de stuw gaat nog maanden duren, maar in januari is al wel een tijdelijke dam achter de stuw gebouwd. "Die dam van breuksteun ligt rechts achter de stuw en laat geen water door", legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. "Het water stroomt nu alleen door de linkerkant van de stuw. Door de combinatie van een nauwere doorgang en het hoogwater van de laatste tijd stroomt het water sneller en is aan de oever schade ontstaan."

Rijkswaterstaat gaat grote stenen plaatsen op de plek waar de oever is afgebrokkeld en weet niet hoelang de werkzaamheden gaan duren.

Benzeen

Een binnenvaarttanker geladen met benzeen ramde op 29 december de stuw in Grave. Door de aanvaring met de benzeentanker raakten drie van de vijf jukken van de stuw onherstelbaar beschadigd. Daardoor zakte het waterpeil in de Maas en het Maas-Waalkanaal onmiddellijk.

Schepen moesten een maand omvaren, terwijl bedrijven langs het water niet bevoorraad konden worden. De schade loopt minimaal in de tientallen miljoenen euro's, maar minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) stelt geen noodfonds in, zo heeft zij aan de Tweede Kamer laten weten.

Door Rijkswaterstaat werden zelf ook fouten gemaakt na de aanvaring. Sluizen bij Heumen werden te laat gesloten waardoor het waterpeil na de aanvaring onnodig ver zakte.

Lees meer over:
Tip de redactie