Nederland onderzoekt een mogelijke fout bij de aanpak van twee diplomaten uit Turkije. Het tweetal werd vorige week tijdens het ongewenste bezoek van de Turkse minister van Familiezaken meegenomen naar een politiebureau in Rotterdam. Daar zijn hun diplomatieke paspoorten ingenomen en dat had mogelijk niet mogen gebeuren. 

Turkse en Nederlandse overheidsbronnen bevestigen het voorval aan de Volkskrant. Nederland maakt, voordat het meer weet, geen excuses aan Turkije. 

Volgens het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer uit 1961 zijn diplomaten onschendbaar. De Rotterdamse politie had de Turkse diplomaten dus niet mogen aanhouden.

Turkije vindt dat de rechten van het duo zijn geschonden en overweegt Nederland aan te klagen. Die zaak zou kansrijk kunnen zijn bij het Internationaal Gerechtshof. Dat denkt bijzonder hoogleraar internationaal recht en politiek Geert-Jan Knoops.

"Als Nederland niet het boetekleed aantrekt en excuses aanbiedt, dan riskeert het dat Turkije er een rechtszaak van maakt en dan zou Turkije best eens in het gelijk gesteld kunnen worden", aldus Knoops.

Excuses

Knoops wijst daarbij op de kwestie met de Russische diplomaat Dimitri Borodin die in oktober 2013 werd aangehouden in Den Haag nadat de politie hem volgens meerdere bronnen 'stromdronken' in zijn woning had aangetroffen terwijl hij zijn kinderen mishandelde. Die aanhouding leidde tot een politieke rel.

Nederland moest zijn excuses aanbieden aan Moskou. Daarbij werd zwaar getild aan het feit dat ook de Nederlandse diplomaten in het buitenland onschendbaar moeten zijn. 

Passen

Volgens een Turkse functionaris wist de Rotterdamse politie "heel goed wie ze waren". De twee aangehouden Turkse diplomaten zijn de zaakgelastigde van de Turkse ambassade en de consul-generaal uit Deventer.

"Ze hadden hun diplomatieke passen bij zich, maar zijn toch meegenomen naar het bureau", zegt de functionaris. "Het is niet waar dat ze daar meteen zijn vrijgelaten, ze zijn twee uur vastgehouden en in eenpersoonscellen gestopt. Hun persoonlijke bezittingen zijn afgepakt, inclusief hun passen en telefoon."

Het kabinet gaf woensdag toe dat "in de chaos die de Turken die avond en nacht veroorzaakt hadden" twee Turkse diplomaten korte tijd zijn vastgehouden. Voor de politie zou het niet duidelijk zijn wie de mannen waren. "Toen bleek dat het diplomaten waren zijn ze direct vrijgelaten", zegt een woordvoerder van Rutte.

Onderzoek

Rutte heeft de Turkse premier Yildirim laten weten dat Nederland dit verder onderzoekt. "Mocht daaruit blijken dat Nederland op dit punt in strijd gehandeld heeft met het verdrag van Wenen, dan betreuren we dat", aldus de woordvoerder.

Nederland biedt zeker geen excuses aan voor de behandeling van de Turkse minister van Familiezaken Kaya, in Rotterdam. "Het optreden was ferm en met respect. Daar zullen we nooit excuses voor maken", verduidelijkt de zegsman van Rutte. 

De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd
De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd