Gerrit van der Burg (57) wordt de opvolger van Herman Bolhaar als voorzitter van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM). De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de voordracht van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

Bolhaar zegt verheugd te zijn dat Van der Burg, sinds 2014 lid van het college van procureurs-generaal, hem opvolgt als voorzitter. Dat gebeurt per 1 juni, als Bolhaar na zijn maximale termijn van zes jaar afscheid neemt.

"Gerrit is een zeer ervaren collega die bijzonder gewaardeerd wordt, zowel binnen als buiten het OM", aldus de huidige baas bij het OM. Hij verwacht dat "de lijn die de afgelopen jaren is ingezet bij hem in goede handen is".

Van der Burg werkte acht jaar als (hoofd)inspecteur van politie in Rotterdam, alvorens in 1990 over te stappen naar het OM.

Hoofdofficier

Binnen het OM is hij achtereenvolgens officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier in Breda geweest, waarna hij de functie van hoofdofficier bekleedde in Middelburg en daarna in Den Bosch. In 2010 maakte hij als hoofdofficier de overstap naar het Landelijk Parket van het OM.

Sinds 2014 is hij lid van het college van procureurs-generaal. De termijn van zijn voorzitterschap is drie jaar, met een eenmalige mogelijkheid tot verlenging van nog eens drie jaar.

Bolhaar (61) gaat na zijn afscheid een half jaar werken aan het Ash Center van de Harvard Kennedy School in Cambridge (VS), een instituut voor bestuurlijke vernieuwing.