OM wil kijken hoe lang schaamhaar aan jas Nicole van den Hurk kon hangen

Het Openbaar Ministerie wil een zogenoemde IKEA-proef houden in de zaak over de verkrachting van en doodslag op Nicole van den Hurk (15) in 1995. De aanklager zei vrijdag bij het hof in Den Bosch te willen laten onderzoeken hoe lang een schaamhaar op de jas van het meisje kon blijven hangen.

Bij een IKEA-proef wordt een bepaalde handeling honderden keren herhaald om te zien wat het gevolg is. Op die manier test de meubelgigant de stevigheid van bijvoorbeeld ladekasten. Vrijdag was de eerste zitting in het hoger beroep. Verdachte Jos de G. was niet aanwezig. Bij de inhoudelijke behandeling zal hij er wel zijn. Nu is dat ''niet nodig’', aldus zijn advocaat.

Nicole verdween 6 oktober 1995. Haar lichaam werd zes weken later teruggevonden in bossen bij het Brabantse Lierop. Tbs’er De G. werd pas in 2014 gepakt, na een toevallige dna-match.

De haar op de jas bevatte het dna van De G, waardoor de verdachte werd opgepakt. Volgens het OM is die er tijdens de verkrachting op gekomen en is Nicole meteen na de verkrachting gedood. De verdediging stelt dat de haar er ook op andere manieren kan zijn gekomen.

Vrijgesproken

De G. werd in november vrijgesproken van doodslag, maar tot vijf jaar veroordeeld voor het verkrachten van het meisje.

Zowel Openbaar Ministerie als verdachte ging in hoger beroep. Het OM wil ook een veroordeling voor doodslag. De G. wil volledige vrijspraak. Beide partijen willen extra onderzoek laten doen naar de aangetroffen haar- en spermasporen. Het gerechtshof neem over twee weken een besluit over de onderzoekswensen.

Lees meer over:
Tip de redactie