De politiek moet snel plannen maken voor een betere bestrijding van kindermisbruik en online beeldmateriaal daarvan. Dat zegt het Expertisebureau Online Kindermisbruik. 

Het daaraan verbonden Meldpunt Kinderporno moest vorig jaar meer dan honderdduizend links (afbeeldingen, video’s of websites) met vermoedelijk seksueel kindermisbruik verwerken, volgens het bureau 60 procent meer dan in 2015.

Daarbij heeft het Meldpunt zo'n 4,5 banen beschikbaar om meldingen te onderzoeken en is dat volgens eigen zeggen "volstrekt onvoldoende''. Er moet meer geld voor extra menskracht en een betere technologie komen. Het bureau denkt aan 185.000 euro per jaar. 

Van al die links bevatte 69 procent echt iets strafbaars en daarvan stond 82 procent op Nederlandse servers. ''Al jaren staat Nederland in de top 3 van landen waar beeldmateriaal van kindermisbruik gehost wordt. In verschillende internationale lijstjes neemt Nederland inmiddels zelfs de eerste plaats in op de wereldranglijst'', stelt het bureau.

''Als koploper van landen waar beeldmateriaal van online kindermisbruik gehost staat, heeft Nederland meer dan de morele plicht deze zorgwekkende trend een halt toe te roepen. Het zijn niet zomaar foto’s en video’s. Ook al zijn de daders gepakt en de kinderen veilig, het misbruik eindigt pas als het materiaal weg is en weg blijft”, aldus Arda Gerkens, directeur van het Expertisebureau.

Volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) kan het meldpunt zijn werk nu "goed doen". Maar hij voegde eraan toe: "Ik neem iedere vraag om geld serieus. Maar het zijn er vele. Uiteindelijk zal het nieuwe kabinet de knoop moeten doorhakken."