Een pro-Turkse demonstratie in Rotterdam, die gepland stond voor vrijdag, is afgemeld bij de politie.

Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente. Eerder op de dag stemde burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in met het verzoek tot een protest. De demonstratie was aangevraagd door drie Turkse organisaties die willen pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland.

De organisatie meldt in een bericht op Facebook dat ze niet in kunnen staan voor de veiligheid van de deelnemers. De betreffende pagina is inmiddels offline. Volgens de website DutchTurks.nl zouden verschillende Turks-Nederlandse organisaties hebben aangekondigd dat ze niet deelnemen aan de demonstratie.

De organisaties meldden ook boos te zijn over het politieoptreden van afgelopen zaterdag tegen demonstranten bij het Turkse consulaat-generaal aan de Westblaak. Daar hadden zich honderden mensen verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden.

Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister
Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister

Optocht

Demonstranten mochten van de burgemeester tussen 17.00 en 19.00 uur in optocht van het plein voor Rotterdam Centraal naar het Schouwburgplein lopen. De locaties worden evengoed nadrukkelijk in de gaten gehouden, aldus de zegsman van de gemeente.