Zeventien maanden cel voor mensenhandel minderjarig meisje

De rechtbank in Haarlem heeft donderdag een 49-jarige man uit Heerhugowaard veroordeeld tot zeventien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, wegens mensenhandel van een minderjarig meisje.

De man kwam via internet in contact met een minderjarig meisje, dat in een psychiatrische instelling in België verbleef en op zoek was naar woonruimte en werk. 

Hij bood haar onderdak aan, op voorwaarde dat zij zijn 'seksslavin' zou worden. Toen zij afreisde naar Heerhugowaard, maakte de man foto's van haar en bood hij haar online aan als prostituee/slavin. 

Na een paar dagen van betaalde seksafspraken, bood de man het meisje te koop aan een andere man aan.

Verstandelijke beperking

Volgens de advocaat van de man had hij door zijn verstandelijke beperking en zijn persoonlijkheidsproblematiek geen idee dat hij zich schuldig maakte aan mensenhandel. De rechtbank verwierp dat bezwaar, maar achte de verdachte wel verminderd toerekeningsvatbaar. 

Uit de rapportage van een psycholoog en de reclassering blijkt dat de man niet de vaardigheden heeft om zelf een oplossing voor zijn problemen te vinden. 

Daarom kreeg hij van de rechter een deels voorwaardelijke straf opgelegd, met als bijzondere voorwaarden dat hij gedurende vier maanden in een psychiatrische instelling verblijft en daarna woontraining van de GGZ ontvangt.

Tip de redactie