De rechtbank in Amsterdam heeft Aydin C. veroordeeld tot tien jaar en acht maanden cel voor zedenmisdrijven en afpersing van 34 minderjarige meisjes. Dat is de maximale straf en conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Aydin C. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Het OM wilde hem daartoe verplichten, maar dat was volgens de rechtbank niet mogelijk.

De rechtbank zei bij het oordeel zich zorgen te maken dat C. na zijn straf in herhaling zou vallen en gaf hem mede daarom de maximale straf.

In totaal lagen er 72 beschuldigingen tegen de 38-jarige Tilburger, waaronder het bezit van kinderporno, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit.

Impact

C. heeft zijn slachtoffers onder valse aliassen tot seksuele handelingen voor de webcam verleid en daarna afgeperst. Hij bedreigde de meisjes en als ze hem niet gehoorzaamden, stuurde hij beeldmateriaal naar vrienden en familie. "Het is duidelijk dat dit grote impact kan hebben op de persoonlijke ontwikkeling van jonge meisjes", aldus de rechtbank.

De rechtbank vindt het gedrag van C. verbijsterend. "Omdat Aydin C. niet heeft meegewerkt aan psychiatrisch onderzoek, en er dus geen stoornis kan worden vastgesteld, kan de rechtbank hem geen Tbs-maatregel opleggen."

C. heeft ook een man afgeperst door zich via internet voor te doen als een jongen die seksuele contacten zocht. In vier andere gevallen van afpersing van homoseksuele mannen werd C. vrijgesproken.

Het OM toonde zich donderdag tevreden. C., die ontkende en verder heeft gezwegen, gaat in hoger beroep, liet zijn advocaat weten.

Amanda Todd

Een van de slachtoffers van C. is volgens justitie de Canadese tiener Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 op vijftienjarige leeftijd zelfmoord, na vier jaar lang digitaal te zijn gestalkt en nadat naaktfoto's van haar waren verspreid via sociale media.

C. wordt in Nederland niet vervolgd in de zaak-Todd. Canada wil dat zelf doen en heeft om zijn uitlevering gevraagd, iets waarover de Hoge Raad zich nog moet uitspreken.

Moeder

Carol Todd, de moeder van, is ''opgelucht en tevreden" na de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

''Het heeft een lange tijd geduurd voor zowel de jonge slachtoffers en hun families als voor mijzelf en mijn eigen familie", aldus Carol Todd. ''Ik hoop dat deze uitspraak alle slachtoffers en hun naasten helpt alle wonden te helen. Het is een lange reis geweest, die voor ons nog doorgaat in de zoektocht naar gerechtigheid voor Amanda."