Vijf personen die zondag zijn aangehouden bij een demonstratie in Amsterdam tegen het weren van campagnevoerende Turkse ministers, moeten voor de snelrechter verschijnen.

Het Openbaar Ministerie zegt de zaken versneld af te hebben gedaan.

In totaal werden er dertien mensen aangehouden voor belediging, openlijk geweld en het brengen van de Hitlergroet met daarbij de woorden: "Sieg Heil".  Vijf personen zijn gedagvaard voor een snelrechtziting. Twee hebben een strafbeschikking gekregen en vier demonstranten kregen een boete.

Twaalf van de aangehouden personen waren onderdeel van een groep van ongeveer 250 demonstranten die zich hadden verzameld in Amsterdam-West. De groep hinderde het verkeer en gooide met vuurwerk. Uiteindelijk maakte de mobiele eenheid een einde aan de demonstratie.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Herhaling

De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.

Turkse demonstraties in Amsterdam
Turkse demonstraties in Amsterdam

Minderjarig

Twee arrestanten zijn minderjarig, waarvan er een voor de kinderrechter moet verschijnen voor het gooien van een voorwerp naar de politie.

De andere moet zich verantwoorden tijdens een zogenaamde Tom-zitting. Tom staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie. Op een Tom-zitting kan een officier van justitie een verdachte een taakstraf (een werkstraf of een leerstraf), een geldboete of een combinatie hiervan aanbieden.

Bij de besloten zitting is het niet de rechter die een straf oplegt, maar de officier van justitie die een straf aanbiedt. Als de verdachte hier niet op ingaat of de taakstraf niet naar behoren uitvoert, wordt hij of zij alsnog gedagvaard voor de rechter.

Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister
Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister

Rotterdam

De demonstratie in Amsterdam volgde op een onrustig verlopen betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam. In de nacht van zaterdag op zondag raakten zeven mensen gewond en twaalf betogers werden gearresteerd.

Bij het consulaat hadden zich honderden mensen verzameld naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. Zij kwam campagne voeren bij Turkse Nederlanders voor het referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van de Turkse president. 

Toen na middernacht duidelijk werd dat Sayan Kaya het land zou worden uitgezet, liep de situatie uit de hand. 

De situatie tussen Nederland en Turkije is erg gespannen na verwijten heen en weer.