Een demonstratie in Amsterdam van Turkse Nederlanders die boos zijn over het weren van campagnevoerende Turkse ministers is zondagavond beëindigd door de Mobiele Eenheid (ME). 

De politie heeft zondagavond dertien personen aangehouden bij de demonstratie van Turkse Nederlanders in Amsterdam. Ze zaten maandagochtend allemaal nog vast, zei een woordvoerster. De arrestanten maakten deel uit van een groep mensen die zondag op diverse plekken in de stad van zich liet horen naar aanleiding van het conflict tussen Nederland en Turkije.

De meeste aanhoudingen hadden aan het eind van de demonstratie plaats, onder meer vanwege het gooien van stenen naar de politie, het brengen van de Hitlergroet, opruiing, belediging en openlijke geweldpleging. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren. Ook werd met vuurwerk gegooid en weigerden de demonstranten de aanwijzingen van de politie op te volgen.

Het protest werd uiteindelijk beëindigd op Plein 40-45 met een waterkanon van de politie. Volgens de zegsvrouw liepen enkele betogers hierbij weliswaar een nat pak op, maar de mobiele eenheid heeft verder geen geweld gebruikt.

Herhaling

De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.