Een betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag geleid tot botsingen tussen de politie en demonstranten. Zeven mensen raakten gewond en twaalf betogers werden gearresteerd.

Bij het consulaat hadden zich honderden mensen verzameld naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. Zij kwam campagne voeren bij Turkse Nederlanders voor het referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van de Turkse president. 

Toen na middernacht duidelijk werd dat Sayan Kaya het land zou worden uitgezet, liep de situatie uit de hand. Demonstranten gooiden voorwerpen naar de politie, die waterkanonnen en agenten te paard inzette. De Mobiele Eenheid voerde charges uit.

De politie heeft twaalf betogers opgepakt wegens openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie, zei een woordvoerder zondagochtend. Bij het oproer raakten zeven mensen gewond, onder wie een agent. Die liep een gebroken hand op.

Het centrum van Rotterdam was tot zondagochtend 8 uur verboden gebied voor anderen dan bewoners en mensen die er echt moesten zijn. Volgens de Rottterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb werden mensen op social media nog steeds opgeroepen zich te verzamelen in de stad, ondanks het noodbevel.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Aboutaleb liet in een verklaring weten dat de Consul-Generaal van het Turkse consulaat, Sadin Ayyildiz op een "schandalige wijze" de gemeente Rotterdam heeft misleid. Ayyildiz heeft "ronduit gelogen" over wat er zou gebeuren deze avond, zegt Aboutaleb. "Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen."

Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister
Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister

'Ongewenste vreemdeling'

De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, is in de nacht van zaterdag op zondag Nederland uitgezet als "ongewenste vreemdeling", liet Aboutaleb weten.

Minister Kaya werd tegen middernacht bij het consulaat begeleid uit haar eigen auto. Dat volgde na urenlange onderhandelingen. Ze werd samen met haar medewerkers onder politiebegeleiding teruggereden naar de grens met Duitsland. "Ik veroordeel het in de naam van al onze burgers", aldus Kaya op Twitter.

De minister van Familiezaken zou eigenlijk vrijdag al spreken in Nederland, maar kreeg toen te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten. Daarna besloot zij richting Rotterdam te rijden, waar zij aan het begin van de avond werd tegengehouden.

Rutte

Premier Mark Rutte zei zondagochtend in WNL op Zondag dat het Nederlandse kabinet voortdurend heeft geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke rel met Turkije tot bedaren te brengen. ''Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en ik zijn vanaf begin vorige week constant bezig geweest om te de-escaleren.''

Rutte zei zijn Turkse ambtgenoot de afgelopen dagen acht keer te hebben gesproken.

''Nederland is ook een trots land'', aldus Rutte, en kon niet over zijn kant laten gaan dat de Turkse minister van Familiezaken haar ongewenste komst naar Nederland toch doorzette. De premier benadrukte dat Nederland geen excuses zal aanbieden voor de uitzetting van Kaya.

Rutte heeft zijn Turkse collega voorgesteld ''binnenkort maar eens een groot bord eten weg te werken'', want het is ''volstrekt onaanvaardbaar wat er gisteren gebeurd is''. Hij zei zoiets ''nog nooit meegemaakt'' te hebben.

De Turkse premier Binali Yildirim kondigde zondagochtend "de zwaarst mogelijke maatregelen" tegen Nederland aan, zonder die verder toe te lichten.

Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd
69
Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd

Vluchtelingendeal

Premier Rutte verwacht niet dat de diplomatieke rel met Turkije zal zorgen voor het opbreken van de vluchtelingendeal die door de EU met Turkije werd gesloten. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl, dat zondagmiddag wordt gepubliceerd.

"Dat lijkt mij niet waarschijnlijk. De Turkije-deal is ook van belang voor Turkije. Zij hadden last van de grote stroom Afghanen en Irakezen die op weg waren naar de westkust. Dat is gestopt", aldus Rutte.

"Turkije heeft ook belang bij de Turkije-deal, omdat wij collectief investeren in de opvangcapaciteit in het zuiden van Turkije. Daar komt bij dat die afspraken niet tussen Nederland en Turkije zijn, maar tussen Europa en Turkije. Ik heb met mijn Duitse collega die deal uitonderhandeld."

Turkse demonstratie in Rotterdam na weigeren minister

Een betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam heeft op 12 maart geleid tot botsingen tussen de politie en demonstranten © AFP
Honderden mensen waren naar Rotterdam gekomen om te demonstreren. © ANP
De Turkse minister mocht het Turkse consulaat in Rotterdam niet betreden van de politie. © ANP
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf die zaterdagnacht een korte verklaring. © ANP
Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de Consul-Generaal van het consulaat in Rotterdam "gelogen" over de situatie. © ANP
De Consul-Generaal zou onder meer hebben opgeroepen naar het consulaat te komen, aldus Aboutaleb. © ANP
De Turkse minister voor Familiezaken Kaya was als 'ongewenste vreemdeling' het land uitgezet. © ANP
De uitzetting volgde na een urenlange onderhandeling. De minister had zichzelf opgesloten in haar auto. © ANP
De politie zette onder meer honden in om de demonstranten te kalmeren. © ANP
De Turkse minister werd middels een colonne naar Duitsland begeleid. © NU.nl/Dingeman J. Rijken
In de nacht van zaterdag op zondag ontstonden rellen bij het consulaat. Op dat moment was de Turkse minister al onderweg naar Duitsland. © ANP
De Mobiele Eenheid voerde charges uit. Ook werden er waterkanonnen ingezet. © ANP
Rotterdam een dag na de protesten tegen het uitzetten van Sayan Kaya. © ANP
Een 'ja'-sticker op een kapotte ruit in Rotterdam, de ochtend na de protesten. © ANP
Ook in Turkije werd gedemonstreerd. De Nederlandse ambassade in Ankara werd afgezet door de politie. © ANP
Ook bij het Nederlandse consulaat in Istanbul waren protesten. © ANP