Na het weigeren van de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zaterdag is er een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije uitgebroken. Volg hier alle ontwikkelingen. 

maandag 20 maart 2017 om 17:58
Erdogan ziet ook vijanden bij IOC
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan richt zijn pijlen niet alleen op regeringsleiders in Nederland en Duitsland. Maandag kreeg het Internationaal Olympisch Comité ervan langs. Volgens Erdogan zijn er 'trucs' gebruikt om te voorkomen dat Istanbul de Olympische Spelen mocht organiseren. Dat zei hij bij een internationale voetbalconferentie in de stad, die zich al vijf keer kandidaat heeft gesteld.

De laatste keer verloor Istanbul, met Erdogan als delegatieleider, de slag om de Spelen van 2020 van Tokio. Erdogan heeft zich sinds het begin van zijn politieke loopbaan ingezet om Turkije het eerste land met een moslimmeerderheid te laten worden dat de Spelen organiseert. "We zijn er nog niet in geslaagd, maar je weet ook welke trucs er worden uitgehaald. Dat heb ik zelf mogen ervaren'', zei Erdogan, zonder verder in details te treden. "Ze gaven ons de Spelen niet terwijl we er recht op hadden. In plaats daarvan gaven ze de Spelen aan een stad die al eerder gastheer is geweest.''
vrijdag 17 maart 2017 om 10:09
Turkse delegatie niet naar karatewedstrijd NL
De Turkse delegatie is niet komen opdagen bij het Dutch Open karate, dat van vrijdag tot en met zondag plaatsvindt in het Topsportcentrum van Rotterdam. 

Er is geen officiële afmelding binnengekomen bij de organisatie en evenmin een reden voor de afwezigheid, maar de toernooidirecteur gaat ervan uit dat de diplomatieke spanningen een beslissende rol hebben gespeeld.
donderdag 16 maart 2017 om 13:16
Pro-Turkse demonstratie tegen politiegeweld
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft ingestemd met een pro-Turkse demonstratie tegen politiegeweld. Demonstranten mogen vrijdag tussen 17.00 en 19.00 uur in optocht van het plein voor Rotterdam Centraal naar het Schouwburgplein lopen. De demonstratie is aangevraagd door drie Turkse organisaties.

De demonstratie is aangevraagd om te protesteren tegen het politieoptreden van afgelopen zaterdag tegen demonstranten bij het Turkse consulaat-generaal aan de Westblaak. Daar hadden zich honderden mensen verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden.
donderdag 16 maart 2017 om 09:59
Turks CDA-raadslid in Rotterdam stopt tijdelijk na bedreigingen
Het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir stopt tijdelijk bij zijn franctie, nadat hij door een Turkse krant werd aangewezen als medeverantwoordelijke voor de opgelopen spanningen tussen Nederland en Turkije.

Yazir was al eerder het slachtoffer van intimidatie en bedreiging. In een schriftelijke verklaring meldt de fractie dat Yazir wel van plan is om na een tijd zijn politieke werkzaamheden te hervatten.
woensdag 15 maart 2017 om 14:28
Kijk terug: Tusk laat zich uit over de uitspraken van Erdogan over Nederland
Kijk terug: Tusk laat zich uit over de uitspraken van Erdogan over Nederland
woensdag 15 maart 2017 om 14:17
Gemeente Rotterdam reageert op uitspraak Erdogan over stedenband Istanbul
Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam liet weten dat Rotterdam geen formele zusterband heeft met Istanbul. "Wel heeft Rotterdam vaak samengewerkt met de lokale autoriteiten van de gemeenten Kayseri en Istanbul, omdat veel Rotterdamse Turken daar hun roots hebben liggen. Rotterdam vindt het daarom belangrijk deze contacten te onderhouden en hoopt dat deze kunnen blijven bestaan", aldus de zegsman.
woensdag 15 maart 2017 om 13:04
Erdogan wil dat stedenband Rotterdam - Istanbul wordt beëindigd
De Turkse president Erdogan wil dat de stad Istanbul haar zusterband met Rotterdam verbreekt. Volgens de Turkse krant Hürriyet heeft de president premier Yildirim daar opdracht voor gegeven.

Aanleiding is de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Volgens Erdogan is het "onmogelijk om met zulke mensen" een stedenband te hebben.

De Gemeente Rotterdam was tot dusver niet bereikbaar voor commentaar. 
 
woensdag 15 maart 2017 om 10:45
Vijf aangehouden demonstranten Amsterdam voor snelrechter
Vijf personen die zondag zijn aangehouden bij een demonstratie in Amsterdam tegen het weren van campagnevoerende Turkse ministers, moeten voor de snelrechter verschijnen. 
Het Openbaar Ministerie zegt de zaken versneld af te hebben gedaan.

In totaal werden er dertien mensen aangehouden voor belediging, openlijk geweld en het brengen van de Hitlergroet met daarbij de woorden: "Sieg Heil".  Vijf personen zijn gedagvaard voor een snelrechtziting. Twee hebben een strafbeschikking gekregen.

Twaalf van de aangehouden personen waren onderdeel van een groep van ongeveer 250 demonstranten die zich hadden verzameld in Amsterdam-West. De groep hinderde het verkeer en gooide met vuurwerk. Uiteindelijk maakte de mobiele eenheid een einde aan de demonstratie.
woensdag 15 maart 2017 om 10:09
Geen Nederlandse excuses aan Turkije
Nederland zal Turkije geen excuses maken voor het optreden zaterdag in Rotterdam rond de komst van de Turkse minister van familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. "Het optreden van zaterdag was ferm en met respect", liet een woordvoerder van premier Mark Rutte woensdag weten.

Hij reageerde op een bericht van de Turkse krant Daily Sabah dat de Turkse premier Binali Yildirim dinsdagavond in een tv-interview had gezegd dat Rutte mondeling excuses had aangeboden voor het vastzetten van de Turkse zaakgelastigde en de Turkse consul in Rotterdam.

Volgens de woordvoerder van Rutte zijn in de chaos die de Turken die avond en nacht veroorzaakt hadden, twee Turkse diplomaten korte tijd vastgehouden. "Dit is gebeurd, omdat voor de politie niet duidelijk was wie zij waren. Toen bleek dat het om diplomaten ging, zijn ze onmiddellijk vrijgelaten. In zijn contacten op zaterdagavond heeft minister-president Rutte bij premier Yildirim aangegeven dat Nederland dit verder uitzoekt. Mocht daaruit blijken dat Nederland op dit punt in strijd gehandeld heeft met het verdrag van Wenen, dan betreuren we dat."
woensdag 15 maart 2017 om 09:35
Vakantieganger laat Turkije links liggen
Nederlanders boeken nog nauwelijks vakanties naar Turkije, vanwege de oplopende politieke spanningen. "We merken dat het stil is nu. En dat is jammer want Turkije begon net weer aan te trekken als vakantiebestemming", zegt een woordvoerster van TUI, een van de grootste touroperators in Nederland.

Ook Thomas Cook (Neckermann en Vrij Uit) merkt dat vakantiegangers Turkije links laten liggen. "Toch kwamen er gisteren nog een paar boekingen binnen. Maar we krijgen vooral vragen van mensen die willen omboeken naar Spanje of Griekenland", aldus een woordvoerster. Het aantal vakantiegangers dat daadwerkelijk heeft omgeboekt is volgens haar echter minder dan honderd.

Ook zijn er nog weinig mensen die hun vakantie annuleren. "Dat zien we niet veel, omdat je tot vier weken voor vertrek tegen geringe kosten kan omboeken. Mensen wachten af hoe het zich verder ontwikkelt'', aldus de woordvoerster van TUI.
woensdag 15 maart 2017 om 09:00
Tusk reageert op uitspraken Erdogan
EU-president Donald Tusk noemt Erdogan, met zijn beschuldiging dat Nederland fascistisch is, "compleet los van de werkelijkheid."

"Rotterdam, de stad van Erasmus, werd compleet vernietigd door de Nazi's. Nu heeft de stad een burgemeester die is geboren in Marokko. Als iemand fascisme in Rotterdam ziet, is diegene compleet los van de werkelijkheid."

Ook Jean Claude Junker, president van de Europese Commissie, stelt woensdag dat de uitspraken van Turkije aanstootgevend waren. Volgens Junker hebben de uitspraken gezorgd dat Turkije verder van deelname aan de Europese Unie is komen te staan.
woensdag 15 maart 2017 om 08:24
Turkse hackers plaatsen swastika's op populaire Twitter-accounts
Tal van populaire Twitter-accounts hebben op de verkiezingsochtend Turkse berichten met swastika's geplaatst. De tweets, die de hashtag #Nazihollanda gebruikten, lijken te zijn geplaatst nadat de dienst Twitter Counter werd gehackt.

Onder meer Amnesty International, War Child, weekblad Donald Duck, zangeres Caro Emerald en het Europees Parlement plaatsten de Turkse tweets, waarin ook Duitsers voor nazi's worden uitgemaakt en waarin wordt verwezen naar het Turkse referendum over de grondwet op 16 april.
woensdag 15 maart 2017 om 08:21
Turkije bespreekt 'breed pakket aan sancties' tegen Nederland
De Turkse regering heeft een "breed pakket aan sancties" tegen Nederland besproken als reactie op de incidenten rond twee Turkse ministers afgelopen weekeinde. Dat heeft de Turkse minister voor EU-zaken woensdag bekendgemaakt.

Volgens Ömer Çelik is de kritiek van Turkije gericht tegen de Nederlandse regering en niet tegen het volk of bedrijven. Nederlandse investeringen in Turkije komen niet in gevaar, verklaarde hij.

"De private sector, de zakenwereld, toerisme en de inwoners van Nederland maken geen deel uit van de crisis", zei Çelik tegen persbureau Reuters.
woensdag 15 maart 2017 om 08:18
Gülen-aanhangers bedreigd na berichtgeving Turkse krant
Gülen-aanhangers in Nederland voelen zich bedreigd, nu zij door Turkse media worden aangewezen als mede-aanstichters van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Dat meldt Trouw woensdag.

Bekende Gülenisten in Nederland worden met naam en foto getoond in Sabah, een Turkse regeringskrant. 

Sabah noemt het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir de geestelijk leider van de Gülen-organisatie in Nederland. Ook het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Muzaffer Cetin, oud CDA-bestuurder in Rotterdam Alaattin Erdal en hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Gülen-gezinde Zaman Vandaag worden genoemd in de Turkse krant.
dinsdag 14 maart 2017 om 15:33

Turkije dreigt met economische sancties
Turkije trekt zijn ambassadeur vooralsnog niet terug uit Nederland. Dat heeft vicepremier Numan Kurtulmus dinsdag gezegd. Hij zei ook dat de aangekondigde sancties tegen Nederland wegens de behandeling van twee Turkse ministers afgelopen weekeinde van economische aard kunnen zijn.

Kurtulmus ontkende op de zender CNN Türk dat Turkije het conflict met Nederland met opzet heeft laten escaleren ten gunste van het aanstaande referendum. (ANP)

dinsdag 14 maart 2017 om 15:19
Dutchbat-veteranen reageren op uitspraken Erdogan
De uitspraken van Erdogan over Srebrenica hebben bij Dutchbat-veteranen veel losgemaakt. Volgens hen provoceert Erdogan. "Dat hij dit over de rug van de Dutchbat-veteranen doet voelt onterecht en gemeen", aldus een verklaring van de Werkgroep Dutchbat 3.

De oud-Dutchbatters krijgen bijval van minister Jeanine Hennis van Defensie. "Hij plant een mes in de rug van nabestaanden en onze militairen", aldus Hennis. "Voorop staat dat niet wij, maar het toenmalige Bosnisch-Servische leger zich schuldig heeft gemaakt aan de massamoord."
dinsdag 14 maart 2017 om 14:26
Saarland wil geen buitenlandse politici meer
Saarland wil als eerste Duitse deelstaat verkiezingsoptredens van buitenlandse politici verbieden. De deelstaat doet dat in reactie op de discussie over Turkse bewindslieden die campagne voeren voor het referendum in april, aldus Duitse media dinsdag.
dinsdag 14 maart 2017 om 14:22
Rutte: Turken stemmen in Nederlands belang
Nederlanders van Turkse afkomst zullen gewoon in het belang van Nederland stemmen. Dat heeft een boze premier Mark Rutte dinsdag gezegd in reactie op het 'stemadvies' van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Turkse Nederlanders. Die zouden vooral niet op partijen met anti-Turkse standpunten moeten stemmen.

"Ik was zeer boos toen ik Erdogan hoorde zeggen dat Turken in het Turkse belang moeten stemmen'', aldus Rutte. "Ik kan hem nu zeggen: de kiezers in Nederland zullen slechts stemmen in het belang van één zaak en dat is deze trotse natie; het Koninkrijk der Nederlanden''.

Volgens Rutte is een groot deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd. "Het is maar een minderheid die zich probeert te distantiëren van Nederland'', aldus de premier.


dinsdag 14 maart 2017 om 13:49
Erdogan geeft stemadvies voor Nederlandse verkiezingen
Erdogan heeft dinsdag in een tirade tegen Nederland Turken opgeroepen in de Tweede Kamerverkiezingen niet te stemmen op partijen met anti-Turkse standpunten.

Erdogan noemde volgens de krant Hürriyet geen politici of partijen bij naam, maar vertelde zijn gehoor in Ankara dat er in Nederland onder meer een racist aan de verkiezingen meedoet en de partij die de huidige regering leidt. En op die twee moeten Turken, moslims of buitenlanders beslist niet stemmen, aldus de Turkse president.

Hij leek zo het stemadvies te geven niet op Rutte of Wilders te stemmen. Erdogan zei verder dat hij meer actie gaat ondernemen tegen racisme, islamofobie en vreemdelingenhaat. Hij wil de islamitische wereld mobiliseren tegen het 'eurofascisme'.
dinsdag 14 maart 2017 om 13:44
Team Grootschalige Opsporing zoekt relschoppers Rotterdam
Op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en van OM en politie is een 'Team Grootschalige Opsporing' geformeerd om de daders van de gepleegde strafbare feiten tijdens de incidenten aan de Westblaak en de Schiedamse Vest op te pakken.

Dat schrijft Aboutaleb dinsdag in een brief aan de gemeenteraad, die hierover donderdag debatteert. In de brief meldt Aboutaleb verder dat twee politieagenten zaterdagavond gewond zijn geraakt en achttien mensen zijn aangehouden bij de rellen rond het Turkse consulaat in Rotterdam.

Aboutaleb stelt vast ''dat het hele optreden van de overheid de afgelopen dagen erop gericht was om escalatie te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te waarborgen''. Hij spreekt tevens zijn ''enorme waardering voor de politie voor het professionele optreden in deze extreem lastige situatie'' uit. (ANP)
dinsdag 14 maart 2017 om 13:43

Duitse minister waarschuwt Turkse politici
De Duitse regering zal niet dulden dat Turkse politici immigranten komen ophitsen. "We mogen het integratiesucces van de laatste tien jaar niet in gevaar laten brengen'', waarschuwde Thomas de Maizière. De minister van Binnenlandse Zaken zei dinsdag na afloop van een vergadering van de Duitse Islamconferentie in Berlijn dat de Duitse Turken zich niet een houding moeten laten aanmeten waarin anderen als "verraders" of "nazi's" worden afgeschilderd.

De Mazière benadrukte dat de regering Merkel niet op elke nazivergelijking en provocatie uit Ankara zal reageren. Daarmee zou zij alleen de voorstanders van een nieuw presidentieel systeem in Turkije in de kaart spelen. Die proberen zich erg doorzichtig in een "slachtofferrol" te manoeuvreren.

De minister bestreed de bewering van Turkse regeringsleden dat in Duitsland meer dan 4000 bij name bekende terroristen van de Koerdische arbeiderspartij PKK wonen, totaal ongehinderd. "Zo'n lijst bestaat niet", aldus De Maizière, die ook stelde dat Duitsland "geen bijles" nodig heeft voor de bestrijding van de PKK.

dinsdag 14 maart 2017 om 12:23
Rutte: De toon wordt steeds hysterischer
Premier Rutte noemt de uitlatingen van Erdogan "walgelijke geschiedvervalsing", zo reageert hij bij RTL Nieuws. "De toon wordt steeds hysterischer. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen."

De VVD-leider noemde de beweringen "onacceptabel".
dinsdag 14 maart 2017 om 12:08
Erdogan zei tijdens zijn toespraak tevens dat Nederland achtduizend Bosniërs "heeft afgemaakt in Srebrenica".
dinsdag 14 maart 2017 om 11:48
Erdogan verwijst naar Nederlandse rol Srebrenica
Erdogan heeft in een van zijn laatste toespraken verwezen naar de rol van Nederland bij de massamoord in Srebrenica. "We kennen ze goed", zei Erdogan over de betrokkenheid van Nederland bij de massamoord in de jaren negentig.
dinsdag 14 maart 2017 om 11:32
'Excuses Nederland onvoldoende'
De Turkse president Erdogan heeft dinsdag gezegd dat de diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije niet slechts opgelost kunnen worden met excuses van Nederland. Hij houdt Nederland nog altijd verantwoordelijk voor de situatie die ontstaan is tussen beide landen. 

President Erdogan zei dinsdag daarnaast opnieuw dat "sommige Europese landen gegijzeld zijn door het fascisme".
dinsdag 14 maart 2017 om 10:35
Europees Hof heeft nog niet van Turkije gehoord

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zegt nog niets van een klacht tegen Nederland te hebben vernomen. Maar voordat een beroep op dit hof mogelijk is, moeten ook eerst rechtszaken over de kwestie in eigen land zijn afgerond. Het hof oordeelt bovendien enkel over mensenrechtenkwesties en niet over geschillen over de toepassing van het Verdrag van Wenen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei maandag dat Turkije naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt vanwege de Nederlandse weigering van Turkse ministers.
dinsdag 14 maart 2017 om 09:45
Rutte: verdrag Turkije nu niet ter discussie

Het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije moet nu niet ter discussie worden gesteld, aldus premier Mark Rutte. ,,Dat zou escalerend werken", zei hij dinsdag. Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma wil dat het verdrag uit 1964 wordt opgezegd, Hij zei dat in reactie op de diplomatieke rel tussen ons land en Turkije.

Buma stelt dat opzegging betekent dat de dubbele nationaliteit van Nederlandse Turken kan worden afgeschaft. Hij ziet dat als hinderpaal in de integratie. Onder anderen PvdA-voorman Lodewijk Asscher stelt dat het verdrag deze kwestie helemaal niet regelt of kan oplossen.
dinsdag 14 maart 2017 om 08:33
Turkije boos om Europese steun voor Nederland

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de EU democratische principes "selectief toepast", nadat de EU Turkije maandag had opgeroepen het conflict met Nederland niet verder te laten escaleren.

"Het is zeer ernstig dat de EU zich verschuilt achter solidariteit tussen lidstaten en achter Nederland gaat staan, nu het land de Europese waarden zo duidelijk heeft geschonden." Volgens Ankara werkt de verklaring van de EU "xenofobie en anti-Turkse sentimenten in de hand".
dinsdag 14 maart 2017 om 08:10
Asscher noemt sancties symbolisch
De Turkse sancties tegen Nederland zijn ''in hoge mate symbolisch". Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher dinsdag in het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

''Het is nu zaak het hoofd koel te houden", zei Asscher. ''We moeten maar eens even wachten hoe Turkije er verder mee omgaat." De sancties zijn op langer termijn volgens hem niet verstandig. ''Als bondgenoten moet je met elkaar in gesprek zijn."

Asscher denkt dat de relatie nog wel even stroef blijft. ''En dat ligt niet aan ons".
dinsdag 14 maart 2017 om 08:08

Partij Erdogan populairst in Vlaanderen
Nergens anders in Europa haalde de partij van president Erdogan zo'n hoge score bij de jongste Turkse verkiezingen als in Vlaanderen. Net geen 68 procent van de Vlaamse Turken stemde in november 2015 voor zijn AKP. Dat schrijft De Standaard dinsdag. Alleen in Libanon lag het percentage met 85 procent nog hoger. In Nederland ging het om 64 procent

dinsdag 14 maart 2017 om 08:07

Turkije gaat 'overal' klagen
Turkije gaat bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Raad van Europa klagen over de schending van het Verdrag van Wenen (1961) door Nederland. Dit meldde dinsdag de krant Hürriyet. Maandag liet de Turkse regering weten over Nederland te gaan klagen bij het Europese mensenrechtenhof.

maandag 13 maart 2017 om 23:21
Nederlandse regering bestudeert aangekondigde Turkse sancties
De Nederlandse regering bestudeert de sancties die Turkije maandag heeft aangekondigd. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond bij RTL Late Night. Rutte benadrukte dat de sancties pas net zijn aangekondigd, en dat hij er daarom inhoudelijk nog niet heel veel over kan zeggen. Hij gaf wel aan dat de strafmaatregelen niet van economische aard zijn, en dat zei hij te begrijpen. "We hebben een enorme investeringspositie daar, we zijn nummer één of twee qua investeringen. Ik snap dat ze zich daar niet op richten. Rutte herhaalde wel het "totaal bizar" te vinden dat Turkije nu met sancties tegen Nederland komt.
maandag 13 maart 2017 om 22:51
Aboutaleb: er was toestemming om te schieten
Later op de avond zei burgemeester Aboutaleb in Nieuwsuur dat hij zaterdag serieus rekening hield met een geweldsescalatie bij de demonstraties.

Daarom heeft Rotterdam specialistische en gewapende agenten opgeroepen om in te kunnen grijpen als de situatie uit de hand zou lopen. "Om er zeker van te zijn dat als het tot een treffen zou komen, dat wij dan de baas zouden zijn."

Aboutaleb hield rekening met het risico dat de beveiligers van de minister hun wapens zouden trekken. "Gelukkig gaven ze zich over, maar de toestemming om te schieten was gegeven."
maandag 13 maart 2017 om 21:50
Aboutaleb: geweld demonstratie onvermijdelijk
Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de gemeente, justitie en de politie correct hebben opgetreden bij de rellen rond het consulaat in Rotterdam. Dat zegt hij in een interview met Radio Rijnmond.

"Als je op een gegeven moment stenen uit de straat haalt en die naar de politie gooit, dan loop je het risico dat er geweld tegen je wordt gebruikt. Dan moet je ook maar aanvaarden dat dat gebeurt", aldus Aboutaleb.
maandag 13 maart 2017 om 20:55
'Een zeer ernstige crisis'
Ook het Turkse luchtruim mag niet langer gebruikt worden door Nederlandse diplomaten, zegt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus. "Er is sprake van een crisis, een zeer ernstige", aldus Kurtulmus. "Wij hebben dit niet gecreëerd."
maandag 13 maart 2017 om 20:27
Raadslid treedt af om Turkije-bericht op Facebook
Cermal Yildirim, een gemeenteraadslid van de lokale Zwolse partij Swollwacht, is maandag opgestapt nadat hij eerder die dag kritische uitlatingen over Nederland op Facebook had gedaan. 

Yildirim schreef op zijn Facebookpagina dat "Turkije moet doen wat nodig is en Nederland een lesje moet worden geleerd". Yildirim verwijderde zijn bericht en bood zijn verontschuldigingen aan. Na overleg heeft het raadslid besloten op te stappen.
maandag 13 maart 2017 om 20:23
Koenders niet onder indruk van Turkse gang naar mensenrechtenhof
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders ziet een eventuele behandeling van Turkse klachten over de Nederlandse overheid door Europese Hof voor de Mensenrechten positief tegemoet.

"De gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat open voor Turkije. Mocht de klacht ontvankelijk worden verklaard zien we de zaak met vertrouwen tegemoet", reageerde Koenders.

"Overigens staat Turkije zo goed als bovenaan de ranglijst als het gaat om veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."
maandag 13 maart 2017 om 20:07
Protesten in Turkije
De Turkse krant Hürriyet heeft een artikel over protesten die de afgelopen twee dagen zijn ontstaan in Turkije. Zo werd in de provincie Samsun een Nederlandse vlag in brand gestoken. Lees het artikel hier.
maandag 13 maart 2017 om 19:48
'Duitse correspondent is terrorist'
Erdogan beklemtoonde maandag ook dat hij vindt dat de in februari in Turkije opgepakte Duitse correspondent Deniz Yücel een buitenlandse agent en terrorist is.

In Turkije is vorig jaar een bloedige poging tot staatsgreep gepleegd. Inmiddels zitten bijna tweehonderd journalisten achter de tralies. De Franse minister Jean-Marc Ayrault riep Turkije maandag op de Europese mensenrechtenverdragen na te leven.
maandag 13 maart 2017 om 19:01
Erdogan wil naar Europees Hof voor Rechten Mens
De Turkse president vindt de kwestie aanleiding om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen, zo kondigt hij maandag aan. Erdogan meent dat Nederland met de uitzetting van minister Kaya haar rechten heeft geschonden.
maandag 13 maart 2017 om 17:31
Ook in debat Rutte-Wilders aandacht voor diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland
Ook in het debat van EenVandaag tussen Rutte en Wilders wordt natuurlijk gesproken over de diplomatieke rel: Rutte zegt tevreden te zijn over de manier waarop hij heeft gehandeld. 

Ook Wilders vindt de genomen stappen om de Turkse ministers uit Nederland te weren van de premier goed, maar het probleem is volgens hem groter: de Nederlanders met Turkse achtergrond voelen zich volgens Wilders Turks en niet Nederlands.
maandag 13 maart 2017 om 16:55
Datum ontmoeting Rutte-Yildirim nog niet bekend
Rutte over de afspraak met premier Yildirim: "We hebben dat voornemen over en weer uitgewisseld en bevestigd dat we dat gaan doen". Wanneer de ontmoeting plaatsvindt, is nog niet bekend. "Wij gaan daar een geschikt moment voor zoeken."

Rutte had zijn ambtgenoot tijdens een telefoongesprek zaterdagnacht gezegd dat het verstandig zou zijn als de twee "binnenkort een groot bord eten wegwerken". Rutte wilde daarmee verdere escalatie van de rel tussen Turkije en Nederland voorkomen.
maandag 13 maart 2017 om 16:38
Turkse premier gaat in op uitnodiging Rutte
Premier Binali Yildirim accepteert de uitnodiging van premier Rutte om samen te gaan eten. Rutte zegt dat volgens het AD in een interview dat morgen in de krant verschijnt.