De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, is zaterdagavond tegengehouden in Rotterdam, de politie zou voorkomen dat zij het Turkse consulaat betreedt. Bij het consulaat zijn honderden mensen aanwezig. De Mobiele Eenheid (ME) zou charges hebben uitgevoerd. Er geldt inmiddels een noodbevel voor het hele centrum in de stad.

Volgens het NRC zou de wagen van de minister worden weggesleept. Minister Kaya zou uitgestapt zijn en staat buiten haar wagen te bellen. Zwaarbewapende agenten zijn ter plaatse, dat omdat de beveiliging van de Turkse minister mogelijk wapens bij zich draagt.

Het centrum is verboden gebied voor anderen dan bewoners en mensen die er echt moeten zijn. Volgens Aboutaleb worden mensen op social media nog steeds opgeroepen zich te verzamelen in de stad. Het noodbevel geldt tot zondagochtend 8.00 uur.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Een Turks parlementslid heeft bij het consulaat via een megafoon de menigte aan het begin van de avond toegesproken. Hij riep de aanwezigen op te blijven, desnoods tot morgenvroeg, totdat minister Kaya heeft kunnen spreken. Ook deed hij de aanwezigen de groeten van president Erdogan.

Rond 21.30 uur hadden zich ondanks het noodbevel toch honderden mensen verzameld. De sfeer is af en toe grimmig. De politie is met veel agenten aanwezig. Volgens RTV Rijnmond heeft de politie meerdere charges uitgevoerd. Het consulaat heeft tevens een eigen ordedienst die de mensen in bedwang probeert te houden.

Sayan Kaya zou eigenlijk vrijdag al spreken in Nederland, maar kreeg toen te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten.

Turkse demonstratie in Rotterdam na weigeren minister

Een betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam heeft op 12 maart geleid tot botsingen tussen de politie en demonstranten © AFP
Honderden mensen waren naar Rotterdam gekomen om te demonstreren. © ANP
De Turkse minister mocht het Turkse consulaat in Rotterdam niet betreden van de politie. © ANP
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf die zaterdagnacht een korte verklaring. © ANP
Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de Consul-Generaal van het consulaat in Rotterdam "gelogen" over de situatie. © ANP
De Consul-Generaal zou onder meer hebben opgeroepen naar het consulaat te komen, aldus Aboutaleb. © ANP
De Turkse minister voor Familiezaken Kaya was als 'ongewenste vreemdeling' het land uitgezet. © ANP
De uitzetting volgde na een urenlange onderhandeling. De minister had zichzelf opgesloten in haar auto. © ANP
De politie zette onder meer honden in om de demonstranten te kalmeren. © ANP
De Turkse minister werd middels een colonne naar Duitsland begeleid. © NU.nl/Dingeman J. Rijken
In de nacht van zaterdag op zondag ontstonden rellen bij het consulaat. Op dat moment was de Turkse minister al onderweg naar Duitsland. © ANP
De Mobiele Eenheid voerde charges uit. Ook werden er waterkanonnen ingezet. © ANP
Rotterdam een dag na de protesten tegen het uitzetten van Sayan Kaya. © ANP
Een 'ja'-sticker op een kapotte ruit in Rotterdam, de ochtend na de protesten. © ANP
Ook in Turkije werd gedemonstreerd. De Nederlandse ambassade in Ankara werd afgezet door de politie. © ANP
Ook bij het Nederlandse consulaat in Istanbul waren protesten. © ANP

Campagnetour

Volgens het Turkse persbureau Anadolu kreeg de minister te horen dat ze Nederland zo snel mogelijk moest verlaten en terug moest naar Duitsland.

De bewindsvrouw ging naar Rotterdam in het kader van een promotietour van Turkse ministers in Europa om hun landgenoten warm te maken voor het referendum over de grondwet.

"Nederland schendt alle internationale wetten, verdragen en mensenrechten door mij niet het consulaat te laten betreden in Rotterdam", aldus Kaya op Twitter.

Ambassadeur

Het Turkse ministerie gaf 's avonds een verklaring uit waarin stond dat de beslissingen die Den Haag tegen Turkije en de Turkse gemeenschap in Nederland heeft genomen, "serieuze problemen zullen inhouden op diplomatiek, politiek, economisch en andere terreinen".

Zo moet de Nederlandse ambassadeur C. van Rij, die volgens Turkije momenteel niet in het land verblijft, "voorlopig wegblijven", aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse ambassade en het consulaat moeten voor onbepaalde tijd gesloten blijven. Dat gebeurt "om veiligheidsredenen", laten bronnen bij het ministerie weten.

Erdogan

Eerder liet de Turkse president Erdogan al weten woedend te zijn. Erdogan noemt Nederland een "Nazi-overblijfsel" en "fascistisch". Premier Rutte vindt de nazi-opmerkingen bizar en zeer ongepast.

Erdogan belooft wraak te nemen. "Nederland zou nu na moeten denken over hoe hun diplomatieke vliegtuigen gaan landen in Turkije." Ook zou hij gedreigd hebben om Nederlandse diplomaten het land uit te zetten.