De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, komt over land naar Rotterdam.

Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu. Volgens sommige journalisten is Sayan Kaya al in Rotterdam gezien. RTV Rijnmond meldt dat het konvooi van de minister in de buurt van Rotterdam bij een benzinestation is tegengehouden.

Samenvatting: conflict tussen Nederland en Turkije

  • De Turkse minister van Familiezaken komt via land naar Nederland. Eigenlijk wilde ze vrijdag al spreken in Hengelo en Wehl.
  • De Nederlandse regering heeft zaterdagochtend de landingsrechten van de vlucht van een andere Turkse minister naar Nederland ingetrokken.
  • President Erdogan van Turkije noemde Nederland om dat besluit een "nazi-overblijfsel" en "fascistisch".

De bewindsvrouw zou eigenlijk vrijdag al spreken in Nederland in het kader van een promotietour van Turkse ministers in Europa om hun landgenoten warm te maken voor het referendum over de grondwet.

Sayan Kaya kreeg toen te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten.

Noodbevel

In de omgeving van het Turkse consulaat aan Westblaak in Rotterdam is zaterdag aan het begin van de avond een noodbevel afgekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gezegd.

Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer. Mogelijk heeft het te maken met de komst van Sayan Kaya. Het is niet bevestigd dat zij naar het consulaat komt.

Op de Straatweg, waar de ambtswoning is van de Turkse consul, geldt ook een noodbevel. De consul vertrok eerder op de avond vanuit zijn huis naar het consulaat.

Geert Wilders (PVV) reageerde op het bericht dat Sayan Kaya via land naar Nederland komt met de tekst: Oppakken en uitzetten!

Çavusoglu

Ook een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ging niet door. Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor zijn vliegtuig omdat de openbare orde in het geding zou zijn.

De Turkse president Erdogan heeft zaterdag woedend gereageerd op dat besluit. Erdogan noemt Nederland een "Nazi-overblijfsel" en "fascistisch". Rutte vindt de nazi-opmerkingen bizar en zeer ongepast.

Erdogan belooft wraak te nemen. "Nederland zou nu na moeten denken over hoe hun diplomatieke vliegtuigen gaan landen in Turkije." Ook zou hij gedreigd hebben om Nederlandse diplomaten het land uit te zetten.

Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister
40
Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister

"Schandaal"

Çavusoglu heeft zelf ook gereageerd. Hij waarschuwde Nederland zaterdag opnieuw dat er consequenties zullen zijn. De minister deed die uitspraak tegen verslaggevers in Istanbul. Hij noemde het Nederlandse besluit een "schandaal".

Çavusoglu is zondag vermoedelijk wel aanwezig bij een openbare bijeenkomst in Frankrijk. De Franse autoriteiten zijn volgens een lokale functionaris momenteel niet van plan de bewindsman te weren.

Rutte

Premier Rutte stelt de gang van zaken met Turkije te betreuren. Nederland was al in gesprek met het land over een oplossing of een alternatief voor de bijeenkomst.

Voordat deze gesprekken waren afgerond dreigden de Turkse autoriteiten echter al met sancties. Hierdoor werd een oplossing onmogelijk en is besloten de landingsrechten in te trekken.

Referendum

Çavuşoğlu was van plan om zaterdag om 18.00 uur te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. De bewindsman pleit voor een 'ja' voor meer macht voor president Erdogan in het Turkse referendum van 16 april. De minister wilde stemgerechtigde Turken in Nederland toespreken.