De autoriteiten in Rotterdam hebben drie locaties aangewezen waar zaterdag gedemonstreerd mag worden. Het besluit komt na de oproep van Turkije aan Turkse Nederlanders om deel te nemen aan een manifestatie bij de ambtswoning van de Turkse consul aan de Straatweg.

De Rotterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdagmiddag een verklaring verspreid. Daarin staat dat het Willemsplein, de Lloydpier en Plein 1940 de locaties zijn.

''Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die graag de minister hadden zien spreken in Rotterdam, op de Lloydpier kunnen tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten.''

Noodbevel

''De Rotterdamse driehoek heeft uit oogpunt van veiligheid en ter bescherming van de bewoners en de ambtswoning van de Turkse consul besloten de Straatweg en de directe omgeving van het consulaat aan de Westblaak af te sluiten'', zo staat in de verklaring.

Op de Straatweg en omgeving geldt een noodbevel voor zolang dat nodig is. Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer. De Turkse consul in Rotterdam is op de hoogte gebracht van de maatregelen. Bewoners van de Straatweg worden zaterdag via een huis aan huis verspreide brief geïnformeerd.

Rustig

Aboutaleb roept alle Rotterdammers op ''in bijzondere omstandigheden kalmte en rust te bewaren''.

Het is zaterdag aan het einde van middag rustig in Rotterdam, op de drie locaties. Er waren rond 17.30 uur volgens de woordvoerder van de gemeente nog geen demonstranten in de stad te zien. Er is wel veel politie op de been en rijden ME-busjes door de stad.