Minder wapenvergunningen verleend in afgelopen vijf jaar

Het aantal verleende wapenvergunningen door de politie is in de afgelopen vijf jaar gedaald. In 2016 werden er in totaal 71.625 vergunningen verleend.

Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van KRO-NCRV en Brandpunt naar aanleiding van een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur.

Door strengere controles van de achtergrond van de aanvragers worden er minder vergunningen voor vuurwapens verleend.

In 2011 werden nog 77.983 vergunningen verstrekt, in 2013 75.806 en in 2015 72.729. Er worden meer aanvragen geweigerd en ingetrokken.

Ameland

Op de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog zijn relatief de meeste vergunningen verleend. Per 10.000 inwoners zijn er in die gemeenten respectievelijk 274 en 305 vergunningen verleend. In Twente, Zeeland en in het midden van Limburg zijn veel vergunninghouders te vinden.

Met één vergunning kun je meerderde wapens aanschaffen. In 2016 waren er in totaal 207.519 legale wapens in omloop. Het grootste deel van deze wapens is bedoeld voor de jacht, maar ook voor toneelgezelschappen, de scheepvaart, voor het naspelen van historische gebeurtenissen en voor startschoten bij sportwedstrijden kan een vergunning worden verleend.

De Ridderhof

Sinds de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, op 9 april 2011, worden wapenvergunningen steeds minder verleend. In de kogelregen kwamen zes mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond. De dader, Tristan van der Vlis, pleegde daarna zelfmoord bij de kassa’s van een supermarkt.

Lees meer over:
Tip de redactie