De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu komt zaterdag niet naar een zakencentrum in Rotterdam-Hoogvliet om daar te spreken over het Turkse referendum. Dat heeft de exploitant woensdag aan burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten.

''De exploitant heeft mij geïnformeerd dat hij de locatie hiervoor niet beschikbaar kan stellen'', aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Was dat niet gebeurd, dan had de driehoek van Rotterdam ''deze bijeenkomst in aanwezigheid van een lid van het Turkse kabinet op deze locatie of elders in de stad zeer waarschijnlijk verboden''. Het belangrijkste argument hiervoor is het risico voor de openbare orde en veiligheid.

''Het is niet aan mij om een oordeel te vellen over de inhoud van een dergelijke bijeenkomst'', schrijft Aboutaleb. ''Ik ben echter van mening, mede namens de leden van de driehoek, dat de komst van de minister een direct risico oplevert voor de openbare orde en veiligheid in Rotterdam en voor toenemende polarisatie en escalaties kan zorgen.''

Hij verwijst ook naar de mislukte couppoging, waardoor de spanningen binnen de Turkse gemeenschap zijn toegenomen, ''wat ook zijn weerslag heeft op de veiligheidsgevoelens van (Turkse) Rotterdammers''.

Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt Turkse Duitsers toe
Video
Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt Turkse Duitsers toe

Regering

De burgemeester zegt zich aan te sluiten bij premier Mark Rutte, die zei het onwenselijk te vinden dat een bewindspersoon uit Turkije campagne gaat voeren in het buitenland. 

''Wij achten dit niet gewenst en zullen dit overbrengen aan de Turkse regering'', meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. "De Nederlandse publieke ruimte is niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen", zei Rutte zelf op Facebook.

Aboutaleb zegt erop te vertrouwen ''dat de internationale diplomatie en politiek hun werk doen en dat de minister afziet van het bezoek''.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag telefonisch overleg gehad met Cavusoglu. Dat meldden Turkse media. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat desgevraagd weten dat het gesprek met de Turkse autoriteiten gaande is.