Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag twaalf maanden geëist tegen de moeder en haar ex-vriend voor het mishandelen van een inmiddels 5-jarige kleuter. De strafeis tegen de moeder bestaat uit acht maanden voorwaardelijk.

De 45-jarige moeder en haar toenmalige vriend staan terecht voor een reeks mishandelingen tussen juli en december 2015, toen het meisje drie jaar oud was. 

Het OM vindt een gevangenisstraf op zijn plaats gezien de ernst van de feiten. "Zonder kleren aan buiten in de kou zetten en met water natspuiten, een doek in de mond proppen, peper in de ogen wrijven, hoofd en handen omwikkelen met duct tape, in het gezicht en op de billen slaan", waren volgens de officier van justitie gehanteerde strafmethoden. 

De moeder zou tegenover getuigen hebben verklaard dat het meisje heeft gelogen en daarom straf verdiende.

Zorg

"Bij de strafeis tegen de moeder weegt mee dat zij nog steeds de zorg voor het meisje heeft. Ook heeft zij inmiddels hulpverlening aanvaard", aldus de officier. "Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn gedurende de proeftijd van vijf jaar diverse voorwaarden gesteld met betrekking tot behandeling en begeleiding."

Over de persoonlijke omstandigheden van de 36-jarige man is weinig bekend. Daarom hoorde de man de volle twaalf maanden tegen hem eisen.

De rechtbank Gelderland doet op 22 maart uitspraak.