De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een voormalig kinderarts van een Geleens ziekenhuis veroordeeld tot een boete van 2500 euro.

De vrouw liet in mei 2013 na om een CT-scan te maken van een tienjarige jongen uit Born. Ze dacht dat hij aan migraine leed, maar in werkelijkheid was hij getroffen door een hersenbloeding. Een dag later overleed de jongen.

De rechtbank neemt het de arts niet kwalijk dat ze de verkeerde diagnose stelde. Wel is het verwijtbaar dat ze niet overging tot het maken van een scan toen de situatie van de jongen verergerde. De uitslag daarvan had vermoedelijk geleid tot een spoedoperatie, waarmee de jongen volgens de rechtbank zeer waarschijnlijk zou zijn gered.

De veroordeelde vrouw had ruim dertig jaar ervaring als kinderarts. Desondanks reageerde ze niet adequaat op de hevige aanvallen van hoofdpijn, braken, trillen, dubbelzien en verwardheid bij de jongen.

Ook het feit dat het slachtoffer al meer dan vier dagen ernstige hoofdpijn had, terwijl een migraineaanval hooguit één tot twee dagen duurt, gaf geen aanleiding tot een spoedeisend onderzoek.

Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 5000 euro.