Justitie wil oprichter en voormalig No Surrender-baas Klaas Otto en diens rechterhand Janus de V. ook vervolgen voor het beïnvloeden van getuigen en voor een nieuwe afpersing. Dat heeft de officier van justitie dinsdag aangekondigd in de rechtbank in Breda.

''Het is zeer reëel dat we de verdachten gaan dagvaarden voor deze feiten’’, zei de officier, die aangaf dat de politie nog volop met het onderzoek bezig is.

Klaas Otto kwam drie weken geleden vrij uit voorarrest, maar werd een week later weer opgepakt nadat hij contact had gehad met De V., terwijl hem dat was verboden. Otto zou bovendien hebben geprobeerd getuigen te bewegen een gunstige verklaring over hem af te leggen. Op zo’n feit staat maximaal vier jaar celstraf.

Otto zat al vast op verdenkingen van verschillende afpersingen en witwassen.

Advocaat

Onder anderen afpersingsslachtoffer Joop M. zou 100.000 euro zijn aangeboden om zijn verklaringen in te trekken. Het beïnvloeden van nog twee getuigen zou Otto hebben gedaan via de bevriende advocaat Jan Piet van R. (69). Die zou in de gevangenis briefjes hebben aangenomen van Otto met opdrachten. Ook de 45-jarige partner van Otto werd om die reden opgepakt. Bij Van R. in huis werd ook nog een drugslab en 3,4 kilo speed gevonden.

Schoonvader

De nieuwe afpersing zou gaan om de schoonvader van de zoon van Klaas Otto. Hij zou zijn gedwongen 72.000 euro aan Otto te betalen. Wat zijn lot zou zijn als hij dat niet zou doen, is onbekend.

De man was ook aanwezig in de woonwagen in Etten-Leur, waar De V. en Otto hun ongeoorloofde contact hadden. ''Dat was een val, waar ik in ben gelopen'', zei Otto dinsdag. De schoonvader was met een opname van de ontmoeting naar de politie gegaan en deed aangifte van afpersing.

Otto vroeg de rechter dinsdag om een tweede kans op vrijlating. Maar omdat hij zo snel na zijn vrijlating de fout in ging, ging de rechtbank daar niet in mee. Ook De V. blijft vast.