De advocaat-generaal heeft in hoger beroep zes jaar cel geeist tegen Danny K., hoofdverdachte in de Andes-zaak.

Andes is een langdurig onderzoek geweest waarin K. de hoofdverdachte is. Hij zou leiding hebben gegeven aan een misdaadnetwerk dat geweldsmisdrijven pleegde en geld witwaste. Het leeuwendeel van het bewijs wordt gevormd door talloze afgeluisterde gesprekken.

De rechtbank veroordeelde K. eerder tot 4,5 jaar cel, zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdachte gingen toen in hoger beroep.

"Verdachte waande zich onaantastbaar en pleegde strafbare feiten in een sfeer van intimidatie en geweld," schrijft het OM nu over K.

Vriendinnen

De vriendin en ex-vriendinnen van K. hoorden ook celstraffen tegen zich eisen, variërend van negen maanden tot 24 maanden. Zij zouden geld hebben witgewassen en geprofiteerd van geld dat K. door misdrijven verdiende. Een van de vrouwen is de ex-vrouw van oud-voetballer Patrick Kluivert.

Een andere verdachte in het proces was Dick Vrij, die Willem Holleeder op een terras een gebroken kaak heeft geslagen. Hij kreeg drie jaar cel van de rechtbank voor dit feit. Vrij ging ook in beroep, maar heeft dat ingetrokken.

Holleeder

Holleeder zelf was ook als verdachte betrokken in het onderzoek, vanwege de bedreiging aan het adres van Peter R. de Vries. Die zaak is afgesplitst van Andes.