De hulp aan Bart van U., de man die is veroordeeld voor de moord op oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs, faalde door gebrekkige samenwerking van diverse zorginstanties. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag.

Hulpverleners die betrokken waren bij de zorg van Van U. zijn in gebreke gebleven doordat ze geen informatie met elkaar uitwisselden. Daardoor viel niet in te schatten hoe ernstig zijn situatie was. Hoewel de hulpverleners zich aan de normen en wet- en regelgeving hielden, zette niemand dat stapje extra om een compleet beeld te krijgen, aldus de IGZ.

Van U. werd in april vorig jaar veroordeeld voor beide moorden. In tegenstelling tot de eis van de officier van justitie kreeg hij geen celstraf, maar alleen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Van U. werd in beide zaken ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij heeft een lange geschiedenis met psychische problemen. Van U. is wat in de hulpverlening een ''zorgmijder'' wordt genoemd: iemand die weigert mee te werken aan zijn behandeling. Juist dan hebben zorgverleners de taak om een volledig beeld te krijgen, meldt de IGZ. ''Dat is bij de heer Van U. te weinig gebeurd.''

Tbs voor Bart van U., geen celstraf
Tbs voor Bart van U., geen celstraf

Momentopname

De vele zorgverleners die betrokken waren bij Van U. zagen slechts een deel van zijn ziektebeeld. ''Zij zagen als het ware een foto, een momentopname, en niet het complete beeld, de film. Ze hadden weinig oog voor het verloop van zijn psychische problemen en benutten onvoldoende de informatie van de familie.''

Hierdoor hadden de betrokken zorgverleners geen compleet beeld van de psychische toestand. Ook had de overdracht tussen de zorgaanbieders volgens de IGZ beter gekund en soms ook gemoeten.

Eerder rapport

Over de zaak is al eerder een rapport verschenen. Zo kwam Van U. pas na het doden van zijn zus via een DNA-match in beeld als verdachte in de zaak Els Borst. Bij een eerdere veroordeling - voor verboden wapenbezit - was ten onrechte geen DNA afgenomen bij de man. Justitie en het kabinet boden hier toen hun excuses voor aan. 

Naar aanleiding van dit rapport, besloot de IGZ de zorgverlening rondom Van U. tussen eind 2011 en begin 2015 onder de loep te nemen.

Volgende week donderdag volgt de uitspraak in hoger beroep tegen Van U.. Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen hem.