De ouders van Tristan van der Vlis worden toch verzocht om naar de rechtbank te komen om vragen over hun zoon te beantwoorden. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag maandag. 

De zaak is aangehouden, deze week wordt waarschijnlijk een nieuwe zittingsdatum gepland.

De ouders van Van der Vlis zijn maandag niet aanwezig in de rechtbank in Den Haag in de zaak die tegen hen is aangespannen. Het zou voor hen emotioneel te belastend zijn om erbij te zijn. De ouders hadden al gemeld dat als de rechtbank ze toch wil spreken, ze bereid zijn te komen.

Van der Vlis schoot in 2011 zes mensen dood, verwondde er zeventien en pleegde daarna zelfmoord in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Dertien mensen hebben de ouders aangeklaagd omdat zij hen aansprakelijk houden voor het drama, waarbij één van hen destijds zwaargewond raakte.

Advocaat: 'Ouders hebben nagelaten om Tristan aan te geven'
Advocaat: 'Ouders hebben nagelaten om Tristan aan te geven'

Wapenvergunning

Volgens de eisers - winkeliers, hun medewerkers en bezoekers van het winkelcentrum, hadden de ouders van Van der Vlis aan de bel moeten trekken toen ze merkten dat het niet goed ging met hun zoon.

Ook hadden de ouders moeten ingrijpen toen bleek dat hun zoon - ondanks dat hij kampte met zware psychische problemen - een wapenvergunning had gekregen.

De advocaat van de ouders stelt echter dat zij geen idee hadden van de plannen van hun zoon. ''Zij dachten juist dat het beter met hem ging. Als zij dit hadden geweten, hadden ze meteen aan de bel getrokken."

Twee jaar geleden bepaalde de Haagse rechtbank al in een zaak tegen de politie dat er weliswaar fouten waren gemaakt bij het verlenen van de vergunning, maar dat de politie daar niet voor aansprakelijk is.

Van der Vlis kreeg in 2008 een wapenvergunning, terwijl bij de politie bekend was dat zo'n vergunning in 2005 al eens geweigerd was en hij een jaar later gedwongen was opgenomen.