De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft zaterdag gezegd dat Nederland hem of andere Turkse politici er niet van kan weerhouden campagne te voeren voor een referendum over een uitbreiding van de macht van de Turkse president Tayyip Erdogan.

 ''Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers'', zei Cavusoglu volgens het staatspersbureau Anadolu zaterdag op een bijeenkomst in de zuidelijke provincie Antalya.

''Ze zeggen: 'U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar'. Hoezo kunnen wij dat niet?'' zei Cavusoglu. ''Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting, waarvan jullie zeggen ons er iets over te willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?", zo vraagt de Turkse minister zich af. 

"Wij gaan waar we willen om onze staatsburgers te ontmoeten", aldus Cavusoglu.

Cavusoglu wil op 11 maart naar Rotterdam komen, om steun te zoeken voor wijzigingen van de grondwet die president Recep Tayyip Erdogan meer macht geven. Een referendum daarover vindt plaats op 16 april.

'Verkeerde richting'

Premier Mark Rutte benadrukte zaterdag op campagne in Barendrecht dat het om een voorgestelde grondwetswijziging gaat ''die Turkije in de verkeerde richting duwt''.

''Het geeft een zeer ongemakkelijk gevoel als een Turkse minister in Nederland campagne komt voeren hiervoor. Dat hoort niet en willen we niet'', aldus Rutte.

Wat voor mogelijkheden Nederland heeft om een Turks bezoek te voorkomen wordt nu bestudeerd, zei de premier. Daarbij is er contact met onder meer met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de burgemeester van Rotterdam.

Asscher

Lodewijk Asscher, als minister verantwoordelijk voor integratie, reageerde fel op de woorden van Cavusoglu. "Wat ik echt fout vind, is dat hij het heeft over 'onze staatsburgers'", zei Asscher zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

''Praten over vrijheid van meningsuiting terwijl die juist op het spel staat in Turkije. Journalisten zitten in de cel, democratie staat onder druk. Dat vind ik echt een gotspe.''

Het kabinet onderzoekt momenteel of het mogelijk is om juridische stappen te zetten waarmee de campagne voorkomen kan worden. Asscher: "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

Referendum

In Duitsland zijn inmiddels drie bijeenkomsten met Turkse politici geannuleerd. Ankara neemt dat hoog op en heeft Duitsand ervan beschuldigd dat het "medeplichtig is aan terrorisme".

Minister Cavusoglu zei dat Duitsland wil zorgen dat de nee-stemmers het referendum winnen, omdat het "een sterk Turkije in de weg wil staan", en dat het land "moet leren hoe ze zich tegenover ons moeten opstellen als ze met ons willen blijven samenwerken".

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag, wiens campagnebijeenkomst in de Duitse plaats Gaggenau kwam te vervallen, zei daarover bijna hetzelfde als Cavusoglu zaterdag over Nederland.

"Het is onacceptabel dat de Duitse autoriteiten, die ons constant de les lezen over mensenrechten, democratie, de rechtstaat en de vrijheid van meningsuiting, een bijeenkomst die is georganiseerd door de Turkse gemeenschap niet accepteren", aldus Bozdag.