De ouders van de 23-jarige autistische en schizofrene jongen die in september in Amsterdam door agenten werd doodgeschoten, willen dat die agenten daarvoor worden vervolgd. De officier van justitie bepaalde eerder deze week dat vervolging niet nodig was. 

De agenten beriepen zich op noodweer: de man zou hen met een mes hebben aangevallen.

De ouders en hun advocaat Wieteke Drummen willen via een zogeheten artikel-12-procedure een aanwijzing van het gerechtshof dat de twee schietende agenten alsnog moeten worden vervolgd.

Volgens hen schort er het nodige aan het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident en zijn er vraagtekens te zetten bij de manier waarop de agenten Cyprian hebben benaderd.

De schietpartij gebeurde toen de jongen thuis zou worden opgehaald om te worden opgenomen. Hij was autistisch en schizofreen en weigerde zijn medicijnen te nemen. Zijn begeleider had voor de zekerheid de politie gebeld.

Fouilleren

Toen zij de jongen wilde fouilleren ging het fout. "Ineens werd er geschoten en had hij zes kogels in zijn buik. Achteraf zeiden agenten dat hij met een mes had gedreigd en een agent had aangevallen. Opmerkelijk is dat de omstanders niets van een escalatie hebben gemerkt. Het was stil en ineens werd er geschoten", aldus Drummen.

"De jongen had wel eens dreigende dingen gezegd, maar was nog nooit agressief geweest en had nog nooit iemand aangevallen", stelt de advocaat. "Hij was een patiënt die veilig naar een kliniek moest worden overgebracht, geen verdachte." De advocaat wijst erop dat de schietende agenten pas twee dagen na het incident zijn ondervraagd en de getuigen een dag later. "Daardoor hadden ze ruim de gelegenheid hun verhaal af te stemmen."

Aanpak

Zij pleit ervoor dat de politie een gespecialiseerd team krijgt dat wordt opgeroepen als er sprake is van verwarde mensen of psychiatrische patiënten. Dat zou kunnen bestaan uit mensen die eerder in de geestelijke gezondheidszorg hebben gewerkt. "Het vereist toch een andere manier van optreden", zegt Drummen.

Het OM in Amsterdam zegt de uitkomst van de artikel-12-procedure af te wachten. "De ouders hebben het recht die aan te spannen en dan is het verder aan het hof", aldus een woordvoerder.