De lokale CDA-bestuurder Wim van der P. uit Leende heeft woensdag ontkend dat hij betrokken is geweest bij het enorme drugslab dat vorige week werd gevonden in een loods bij zijn huis. 

De 51-jarige penningmeester van de lokale CDA zei dat de loods werd verhuurd en dat hij ook verrast werd en geschrokken is door de ontdekking van de drugsfabriek.  Zijn advocate Marlieke van de Laar zei dat woensdag, nadat het voorarrest van de verdachte met twee weken was verlengd.

De drugsfabriek werd donderdagochtend ontdekt in een loods op het boerenerf van het gezin in Leende. De politie omschreef het als een van de grootste ooit in Nederland. Er werd zowel speed als xtc gemaakt. De politie vond er duizenden liters chemicaliën. Per dag kon 100 kilo speed en 150 kilo xtc worden gemaakt, met een omzet van vele miljoenen, aldus de politie.

Beperkte rol

Als bewoners van het erf werden Wim van der P., zijn echtgenote en zoon gearresteerd. Zijn vrouw en zoon werden woensdag vrijgelaten omdat hun rol beperkt lijkt, maar ze blijven wel verdachte. Van der P. wordt beschuldigd van medeplegen van of medeplichtigheid aan de productie van synthetische drugs.

Zijn advocate erkende dat hij de schijn tegen heeft, maar legde uit dat op het erf diverse loodsen staan die worden verhuurd. In sommige gevallen bestaan er huurcontracten in andere gevallen niet. De raadsvrouw benadrukte dat ook andere huurders en omwonenden niks hebben gemerkt van het drugslab, en dat ook de politie pas na een grondige zoektocht tot de ontdekking kwam.

Hennepkwekerij

Het bestuur van het CDA Heeze Leende Sterksel heeft de lokale partijfunctionaris direct op non-actief gesteld.

De CDA'er kwam al eerder negatief in het nieuws. In september 2012 legde een grote brand de caravanstalling op zijn terrein in de as. Achteraf werd duidelijk dat in het pand een hennepkwekerij was ingericht. Tot een veroordeling van de penningmeester kwam het niet en van het CDA-bestuur mocht hij aanblijven.