Voormalig minister Klaas de Vries gaat het onderzoek leiden naar misbruik in de sportwereld. De PvdA'er is door NOC*NSF benoemd tot voorzitter van een driekoppige commissie die onderzoekt hoeveel sporters de laatste decennia zijn misbruikt.

De 73-jarige De Vries krijgt assistentie van Clémence Ross-van Dorp (oud-staatssecretaris VWS en oud-directeur van De Graafschap) en Egbert Myjer (rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens), meldt NOC*NSF woensdag in een persbericht.

De sportkoepel maakte eind vorig jaar bekend onderzoek te gaan doen naar seksueel misbruik in de sport. NOC*NSF wil weten of er, na de grote onthullingen over misbruik in de Britse voetbalwereld, ook in Nederland slachtoffers zijn die nooit zijn gehoord. Het onderzoek richt zich op de laatste dertig jaar.

NOC*NSF kiest met De Vries bewust voor iemand buiten de sportwereld, om elke verdenking van belangenverstrengeling weg te nemen. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot concrete adviezen voor sportorganisaties en andere partijen om de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag te verbeteren.

Slachtoffers uit het verleden krijgen alsnog de kans hun verhaal te doen. Eerst wordt de opzet van het onderzoek vastgesteld, uiterlijk 1 mei begint het onderzoek zelf.

De Vries was in het verleden voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Binnenlandse Zaken. De politicus onderzocht eerder financiële wantoestanden bij ADO Den Haag.

Geschiedenis

"Ik vind het belangrijk om met grote regelmaat mensen van buiten mee te laten kijken in alles wat we in de sport doen", stelt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Ook, of misschien wel juist, als het om gaat om seksuele intimidatie en misbruik in de sport."

"Ik ben ervan overtuigd dat de commissie De Vries ons verder zal helpen om te bereiken wat we met zijn allen graag willen: een voor iedereen veilige omgeving om van sport te kunnen genieten."

Hij stelt dat de last die slachtoffers van seksueel misbruik met zich meedragen enorm is. Volgens Dielessen kan het onderzoek helpen om sporters te steunen die met hun verhaal naar buiten willen komen.