Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe ruim 2,1 miljoen euro uitgekeerd aan 309 (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden van het werken met de zeer giftige en kankerverwekkende stof Chroom-6.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen NU.nl na berichtgeving van De Limburger maandag.

Defensiemedewerkers maakten gebruik van de coulanceregeling die het ministerie twee jaar geleden instelde voor de slachtoffers van Chroom-6 zonder dat het daarbij schuld erkent. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3.000 en 15.000 euro ontvangen. Medewerkers verspreid over meerdere locaties in Nederland maakten gebruik van de regeling.

Defensie ontving in totaal 719 aanvragen, daarvan werden er 255 meteen goedgekeurd en nog eens 54 aanvragen werden (gedeeltelijk) gehonoreerd nadat medewerkers bezwaar hadden aangetekend. Volgens de woordvoerder representeren de cijfers een tussenstand die het ministerie op 2 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De coulanceregeling blijft van kracht totdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het onderzoek naar de risico's en gezondheidseffecten van Chroom-6 heeft afgerond.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Straaljagers

Defensie gebruikt de stof in de chroomhoudende verf en lak om straaljagers en ander defensiematerieel tegen roest te beschermen. Bij het spuiten van de verf en schuurwerkzaamheden aan het materieel, komt de giftige chroomstof vrij.

Wanneer het personeel hier niet goed tegen beschermd is, kan het onder meer allergische reacties veroorzaken. Bij inademing kan het leiden tot neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.