De carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda worden maandag ingekort vanwege de harde wind die wordt verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de komst van zware windstoten en stevige regenval in de namiddag.

De weerswaarschuwing geldt voor alle provincies en is van kracht vanaf 15.00 uur. In het hele land is er daarnaast ook kans op zware windstoten met windsnelheden van 60 tot 75 kilometer per uur. In het zuiden van het land kunnen de windstoten nog sterker zijn.

"Vanwege de slechte weersvoorspellingen hebben we moeten besluiten de route van de optocht in te korten", aldus de organisatie van de stoet in Den Bosch (Oeteldonk). "Met deze aanpassingen hopen we vóór het slechte weer en vooral voor de stevige windstoten de route veilig af te leggen."

In Breda (Kielegat) wil de organisatie de optocht met een kortere route zo vlot mogelijk laten eindigen om ook voor het slechte weer binnen te zijn.

Vorig jaar werden de optochten in Breda en Den Bosch ook al getroffen door slecht weer en werden ze zelfs een week uitgesteld.

Hagel

De buien, waarbij in korte tijd veel regen kan vallen, trekken maandagmiddag vanuit het zuidwesten langzaam over het land. Naast kans op regen is ook hagel en onweer mogelijk.

De windstoten en de regen kunnen ook voor problemen zorgen op de weg. De regen en wind houden maandag aan tot in de avond.