Teamleden van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) willen dat toekomstige medewerkers strenger gecontroleerd worden voordat ze bij de dienst kunnen gaan werken.

Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) moet "de lat hoger". Voorzitter van de NPB, Jan Struijs, zegt in het AD dat lekken ook gevaren met zich meebrengen voor andere medewerkers van de dienst.

Betrokkenen bij het onderzoek naar nieuwe leden van de DBB zeggen in de krant dat de huidige controles teveel berusten op afwegingen.

De Nationale Politie heeft naar aanleiding van het recente lek het besluit genomen om alle huidige DBB-leden extra te controleren. Volgens de voorzitter van de politievakbond wordt er ook met de teamleden gesproken over hoe de screening verbeterd kan worden.

De onrust bij de Dienst Bewaken en Beveiligen ontstond nadat bleek dat een Faris K., betrokken bij de beveiliging van Geert Wilders, informatie had gelekt. K. was eerder al eens veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Die veroordeling is meegenomen in de screening van K., maar werd niet beoordeeld als een gevaar voor de staatsveiligheid.