De agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen die verantwoordelijk was voor de beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders, wordt niet verdacht van het lekken van informatie naar een criminele organisatie. Dat bevestigt de advocaat van Faris K. in gesprek met NU.nl.

K. werd maandag aangehouden. Het NRC meldde dinsdag dat de man informatie zou hebben doorgespeeld aan Marokkaanse-Nederlandse criminelen. Dit bericht werd door NU.nl overgenomen, maar blijkt niet te kloppen. 

Het OM bevestigt in een persbericht dat er uit onderzoek niet is gebleken dat de verdachte informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie. "De man wordt ervan verdacht in de privésfeer informatie gedeeld te hebben over zijn werk", aldus het OM. K. wordt ook verdacht van witwassen. Hij zou zijn hypotheek hebben gefinancierd met zwart geld.

Donderdag oordeelde de onderzoeksrechter dat de verdachte zijn proces in vrijheid mag afwachten. Het OM gaat niet tegen deze beslissing in beroep.

K. was geen persoonlijk beveiliger van Wilders. De man was onder meer belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van de politicus.

Voorwaardelijk veroordeling

Vrijdag werd bekend dat K. al eerder voorwaardelijk is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Dat bevestigt de Nationale Politie en de rechtbank in Utrecht naar aanleiding van het artikel in het AD.

Een woordvoerder van de Nationale Politie legt uit dat de politie de veroordeling heeft meegenomen in de screening van K., maar dat het niet is beoordeeld als een gevaar voor de staatsveiligheid. K. onderging een zogenaamde B-screening. Een A-veiligheidsonderzoek is het hoogste niveau qua screening.

Geschorst

Vrijdag werd ook bekend dat er al eerder twee leden uit het beveiligingsteam van Wilders zijn in 2015 geschorst vanwege een verdenking van het plegen van strafbare feiten.

Volgens de minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok, hadden ze zich schuldig gemaakt aan financiële malversaties. Blok zegt dat het ging om personen die "in de fysieke schil rond Wilders" actief waren. Wat ze precies hadden gedaan, wil de minister niet zeggen. Blok zei de informatie "recent" te hebben vernomen. Hij wilde geen verdere details geven. 

Wilders meldt in een tweet het vreselijk te vinden: "Dit waren mijn directe persoonsbeveiligers die tot in mijn safehouse kwamen. Dit is heel erg eng."

Oude zaak

Het nieuws rond de twee geschorste beveiligers van Wilders betreft volgens de Nationale Politie "een oude zaak". Daarmee zegt de politie de kwestie in perspectief te willen plaatsen.

Beide persoonsbeveiligers verrichten sinds eind 2015 geen werkzaamheden meer en zitten thuis, aldus een woordvoerster van de Nationale Politie.