Twee leden uit het beveiligingsteam van PVV-voorman Geert Wilders zijn in 2015 geschorst wegens verdenking van het plegen van strafbare feiten.

Dat zegt minister van Justitie Stef Blok vrijdag.

Ze hadden zich schuldig gemaakt aan financiële malversaties. Volgens Blok ging het om personen die "in de fysieke schil rond Wilders" actief waren. Wat ze precies hadden gedaan, wil de minister niet zeggen. Blok zei de informatie "recent" te hebben vernomen. Hij wilde geen verdere details geven. 

Eén van de op non-actief gestelde leden, Anouar El M., was de directe beveiliger van Wilders, meldt De Telegraaf vrijdag op basis van 'goed ingevoerde bronnen'. Hij zou verdachte zijn in een groot witwasonderzoek.

Ook de broer van M., Omar, zou geschorst zijn. Beiden maken deel uit van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), de politiedienst die politici en leden van het Koninklijk Huis beveiligt.

Lekken

Begin deze week werd bekend dat iemand die betrokken was bij de beveiliging van Wilders is aangehouden wegens lekken. Hij is voorlopig weer op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces.

Donderdag maakte Wilders bekend zijn campagneactiviteiten in de buitenlucht voorlopig op te schorten.

Blok liet weten dat Wilders en ook andere politici in principe veilig hun werk kunnen doen. Volgens hem wordt Wilders door het kabinet regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen rond zijn beveiliging. "Ik spreek hem regelmatig en van boosheid bij hem is geen sprake."

Wilders laat via Twitter weten geschrokken te zijn. "Ik ben hierover vanmorgen geïnformeerd en ben me opnieuw kapotgeschrokken!", zei hij.

'Oude zaak'

Het nieuws rond de twee geschorste beveiligers van Wilders betreft volgens de Nationale Politie "een oude zaak". Daarmee zegt de politie de kwestie in perspectief te willen plaatsen.

Beide persoonsbeveiligers verrichten sinds eind 2015 geen werkzaamheden meer en zitten thuis, aldus een woordvoerster van de Nationale Politie.

Beide geschorste agenten staan nog wel op de loonlijst van de politie. Dat gebeurde hangende het onderzoek naar strafbare feiten. In welk stadium dat onderzoek naar de agenten zich bevindt en hoe de arbeidsrelatie wordt afgewikkeld, kon de woordvoerster van de Nationale Politie niet zeggen.