Politiechefs Theo van der Plas en Michel Baeten van de Nationale Politie leggen op verzoek van de korpsleiding hun functies neer. Zij staan aan het hoofd van de afdeling Operatiën, waar de in opspraak gekomen Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) onder valt. Beide krijgen andere functies binnen de politie.

Van der Plas gaat zich bezighouden met cybercrime en Baeten met het versterken van de banden met defensie.

Het hoofd van de Landelijke Eenheid, Jannine van den Berg, bevestigt het nieuws van de twee chefs aan De Telegraaf.

Er is veel beweging binnen de politietop. Dat is nodig om de problemen aan te pakken, aldus Van den Berg. De diensten DBB en antiterreureenheid DSI zijn afgelopen tijd regelmatig in opspraak gekomen. "Er ligt een flinke opgave bij de Landelijke Eenheid. Ik kijk goed naar wie mij daarbij kan helpen. Het moeten geen starters zijn."

Lekken

Vorig jaar november stapte er ook een chef van de Landelijke Eenheid op, nadat er een rapport verscheen over problemen binnen de DBB. Die dienst kwam woensdag weer in opspraak, omdat een van zijn agenten wordt verdacht van lekken naar misdaadorganisaties. De man was onder andere werkzaam in het beveiligingsteam van PVV-leider Geert Wilders.

De timing van de bekendmaking van het vertrek van de chefs zou geen verband houden met het vermoedelijke lek, aldus de politietop.