De 37-jarige Adil K. moet van het Openbaar Ministerie (OM) achttien jaar de cel in voor het doden van zijn ex-vrouw in Amsterdam-Noord.

Volgens de officier van justitie heeft hij de moeder van zijn drie kinderen op 4 februari vorig jaar "bewust en weloverwogen" neergestoken toen zij op weg was naar school om haar jongste zoon te halen. K. werd nog dezelfde dag aangehouden.

Het OM stelde donderdag tijdens de zitting bij de rechtbank in Amsterdam dat hij haar opzettelijk en met voorbedachten rade meerdere malen heeft gestoken in haar borst, hart en/of hals. Alleen maar omdat zij niet meer naar hem terug wilde, aldus de officier.

K. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. "Ik ben onschuldig en heb er helemaal niks mee te maken", zei hij donderdag tegen de rechtbank. De officier geloofde hier niets van.

Problemen

Het stel was uit elkaar en had al langere tijd problemen. De vrouw was bang voor haar ex, die haar meerdere keren met de dood zou hebben bedreigd. Ook zijn kinderen wisten hiervan en hadden hem gevraagd hun moeder niet te doden.

Hij zou daarop hebben gezegd dat hij haar alleen maar bang wilde maken, maar ook dat ze nog drie dagen te leven had, aldus de officier. Toen de rechter hem hiermee confronteerde, zei hij: "Ik weet niet wat ik hiervan moet vinden".

Zoon

Een taxichauffeur zag de auto waarin K. reed rond hetzelfde tijdstip van de moord met flinke vaart wegrijden. De verdachte erkent dat hij in de buurt was, omdat hij naar eigen zeggen tijd wilde doorbrengen met zijn jongste zoontje. Hij zegt dat hij even heeft gewacht bij de woning van zijn ex, maar zich toen bedacht en weer vertrok.

Een getuige zag dat de vrouw werd aangevallen door een man, van wie het signalement volgens de politie overeenkomsten toont met dat van K. Ook is er in de auto waarin hij reed bloed van het slachtoffer aangetroffen. Daarover zei hij donderdag dat zijn ex de auto wel eens gebruikte.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.