Advocaat Jan Piet van R., die is opgepakt in het onderzoek naar Klaas Otto, had een niet meer werkend drugslaboratorium voor het maken van xtc in zijn huis. Ook lag er 3.4 kilo amfetamine in zijn woning en wordt hij verdacht van het beïnvloeden van getuigen.

Volgens het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant wordt ook de 45-jarige partner van Otto verdacht van het beïnvloeden van getuigen. Beiden worden donderdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist of de twee langer vast blijven.

"De man en vrouw zouden in opdracht van de hoofdverdachte diverse mensen hebben benaderd of hebben laten benaderen om anders dan de waarheid te verklaren", aldus het OM. "De advocaat zou briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld."

Voorwaarden

Otto (49) werd een week geleden onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Vrijdag werd hij alweer aangehouden en terug naar de gevangenis gestuurd omdat hij zich niet aan de regels had gehouden: hij had verboden contact gehad met zijn rechterhand en medeverdachte Janus de V. (46).

Opnieuw inval huis No Surrender-oprichter Klaas Otto
Opnieuw inval huis No Surrender-oprichter Klaas Otto

Inval

De politie deed maandagavond wederom een inval op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar Otto woont en doorzocht zijn en nog twee andere woningen. Ook op zeven andere plekken in het land waren invallen, namelijk in Wouw, Halsteren, Gouda en Zwijndrecht. Bij de doorzoekingen werd onder meer een vuurwapen, munitie en geld in beslag genomen.

De invallen maken volgens de politie onderdeel uit van het grote en al langlopende onderzoek naar Otto. Hij wordt onder andere verdacht van afpersing en witwassen.