Het KNMI heeft voor donderdagmiddag en donderdagavond code oranje afgegeven voor Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland vanwege zeer zware windstoten.

In Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Utrecht en Noord-Brabant is er volgens het KNMI vanaf de tweede helft van de middag kans op windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.

Op de meeste andere plekken in het land zullen er windstoten zijn van tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Volgens Weeronline kan vooral in het westen en noordwesten op grote schaal stormschade ontstaan.

Rond 16.00 uur werd volgens Weeronline voor het eerst windkracht 10 gemeten in IJmuiden. De brandweer hoeft daar vooralsnog niet veel uit te rukken, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland aan NU.nl. "Het gaat vooralsnog vooral om meldingen van takken die op de weg terechtkomen en om meldingen van losse dakpannen". 

Schiphol

De storm zorgde donderdagochtend ook al voor hinder. Zo'n honderd vluchten vanaf Schiphol zijn donderdag geannuleerd vanwege de storm, laat een woordvoerster van de luchthaven weten. Een Airbus 380 van Emirates moest na twee landingspogingen op Schiphol uitwijken naar Frankfurt door de wind.

Schiphol waarschuwde eerder al voor hinder als gevolg van de verwachte storm.

Weerbericht donderdag: Storm in middag en avond
Weerbericht donderdag: Storm in middag en avond

Spoor

In verband met de weersomstandigheden heeft ProRail de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Rotterdam en Breda dichtgegooid van 12.00 uur tot 23.30 uur. Volgens NS-woordvoerder Erik Kroeze was vooral bij de Moerdijk sprake van hevige wind.

Ook Intercity Direct-treinen tussen Rotterdam en Amsterdam rijden vanaf 15.00 uur niet. Thalys-treinen worden via "conventioneel spoor" omgeleid, aldus een woordvoerder van de NS. Reizigers die met de Thalys van of naar Brussel of Parijs reizen, moeten rekening houden met vertragingen.

In het hele land rijden donderdag minder treinen vanwege de storm. 

Preventief

In de praktijk komt de aangepaste dienstregeling erop neer dat het aantal treinen per uur preventief wordt teruggebracht van vier naar twee. In gebieden waar altijd een of twee treinen per uur vertrekken, verandert niets.

Vooral reizigers in de Randstad en stedelijke gebieden in Zuid- en Noord-Nederland zullen daarom hinder ondervinden van de aangepaste dienstregeling. Reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Ook wordt aan reizigers gemeld om rekening te houden met extra drukte in de trein.

Drukker

Volgens Kroeze leidde de aangepaste dienstregeling donderdagochtend nog niet tot grote problemen. "Reizigers zijn over het algemeen goed op hoogte van feit dat de dienstregeling is aangepast."

Samen met ProRail heeft de NS ook andere maatregelen getroffen. Zo zijn extra storingsploegen paraat en zijn wegsleeplocomotieven volgens Kroeze "op strategische plekken in het land klaargezet" om treinen die mogelijk worden getroffen door te storm weg te slepen.  

Avondspits

De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers voor "gevaarlijke situaties". Voor donderdag is een zware avondspits voorspeld, vanwege de combinatie van regen en wind. 

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten om indien mogelijk voor de avondspits van 17.00 uur naar huis te gaan. "Donderdagavond is sowieso veelal de drukste avondspits van de week en we weten niet wat de storm gaat doen", zegt een woordvoerder.  

De dienst heeft extra wegeninspecteurs ingezet en extra personeel ingezet, dat vanaf de verkeerscentrale de actuele situatie op de wegen in de gaten houdt. 

Volgens de ANWB komen er nu vrijwel continu meldingen binnen van schade op de weg. De dienst telt rond 16.00 uur tweehonderd kilometer file, tegen normaal rond deze tijd tachtig.

Enkele N-wegen zijn dicht, vooral in het westen van het land, maar ook in Brabant. Ook hangen hier en daar verkeersborden te wiebelen, of vallen die op het wegdek, zoals op de A16. Op de A2 bij Waardenburg bungelt een loshangend reclamebord.

Verkeersdienst VID raadt mensen af om met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan. Rederij Doeksen in Harlingen laat minder veerboten naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland varen.

Regen

Volgens Weeronline valt er op woensdag en donderdag zo veel regen als normaal gesproken tijdens een hele maand. Woensdag was er op sommige plekken in Nederland sprake van 30 milimeter neerslag, donderdag zou daar nog eens 50 milimeter bij kunnen komen. 

De laatste zware storm die Nederland trof was op 20 november 2016. In 2013 werd voor het laatst windkracht 11 gemeten op Vlieland.

In de nacht van donderdag op vrijdag trekt de storm langzaam weg uit Nederland.

Engeland

De storm, die 'Doris' wordt genoemd, veroorzaakte in het Verenigd Koninkrijk en Ierland al flinke schade. Een vrouw in Wolverhampton kwam om het leven nadat zij werd geraakt door puin dat door de storm losraakte, meldt BBC. In Ierland en Noord-Ierland kwamen 80.000 huishoudens zonder stroom te zitten in de zware storm.

In meerdere regio's werden mensen met verwondingen door omgevallen bomen naar het ziekenhuis gebracht. 

Meteorologen maten windstoten van 150 kilometer per uur. Het luchtverkeer in het hele koninkrijk kampte met uitval en vertragingen. Alleen al luchthaven Heathrow bij Londen schrapte tientallen vluchten. In Schotland ging de harde wind gepaard met sneeuwval die de wegen in glijbanen veranderde.