Het KNMI voorspelt voor donderdagmiddag windkracht 9 tot 10. In het noorden en aan de kust kunnen zelfs windstoten voorkomen met een snelheid van 130 kilomter per uur.

Zo'n negentig vluchten vanaf Schiphol zijn donderdag geannuleerd vanwege de storm, laat een woordvoerster van de luchthaven weten. De vertragingen vallen volgens haar donderdagochtend nog mee.

Schiphol waarschuwde eerder al voor hinder als gevolg van de verwachte storm. 

Op de meeste plekken zullen er windstoten zijn tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Volgens Weeronline kan vooral in het westen en noordwesten op grote schaal stormschade ontstaan.

Situaties

De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers voor "gevaarlijke situaties". Voor donderdag is een zware avondspits voorspeld, vanwege de combinatie van regen en wind. 

Verkeersdienst VID raadt mensen af om in de middag met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan. Rederij Doeksen in Harlingen laat minder veerboten naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland varen.

Weerbericht donderdag: Storm in middag en avond
Weerbericht donderdag: Storm in middag en avond

Spoor

Ook rijden er donderdag in heel het land minder treinen vanwege de verwachte storm. Volgens een woordvoerder zijn de voorspelde weersomstandigheden van dien aard dat de hele dienstregeling moet worden aangepast.

In de praktijk komt de aangepaste dienstregeling erop neer dat het aantal treinen per uur preventief wordt teruggebracht van vier naar twee. In gebieden waar altijd een of twee treinen per uur vertrekken, verandert niets.

Vooral reizigers in de Randstad en stedelijke gebieden in Zuid- en Noord-Nederland zullen daarom hinder ondervinden van de aangepaste dienstregeling. Reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Ook wordt aan reizigers gemeld om rekening te houden met extra drukte in de trein.

Regen

Volgens Weeronline valt er op woensdag en donderdag zoveel regen, dat er net zoveel valt als normaal gesproken in een maand. Woensdag was er op sommige plekken in Nederland sprake van 30 milimeter neerslag, donderdag zou daar nog eens 50 milimeter bij kunnen komen. 

De laatste zware storm die Nederland trof was op 20 november 2016. In 2013 werd voor het laatst windkracht 11 gemeten op Vlieland.

In de nacht van donderdag op vrijdag trekt de storm langzaam weg uit Nederland.