De 23-jarige Haagse Martijn N., die tot twee keer toe naar Syrië probeerde te reizen om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie, moet 31 maanden de cel in.

Een jaar daarvan is voorwaardelijk. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag. Tegen N. was 42 maanden gevangenisstraf geëist.

N. is veroordeeld voor "poging om deel te nemen aan een criminele terroristische organisatie en het voorbereiden van moord, doodslag en brandstichting met een terroristisch oogmerk", aldus de rechtbank.

De Haagse man, die zichzelf Latief noemt, probeerde twee keer Syrië binnen te komen, maar beide pogingen strandden in Turkije. In 2013 vertrok hij samen met een vriend voor het eerst richting Syrië. Uit in beslag genomen telefoons bleek dat zij contact hadden met jihadist Soufiane Z. die al in Syrië was. Van hem ontvingen ze instructies hoe ze de grens konden oversteken en wat ze moesten doen als ze zouden worden gepakt.

Telefoonstoring

Begin 2016 probeerde hij het opnieuw. Het lukte hem toen om in Düsseldorf op een vliegtuig te stappen, hoewel hij als terreurverdachte geregistreerd stond en zijn paspoort was ingenomen. Als gevolg van een telefoonstoring was toen het uitvaardigen van zijn arrestatiebevel vertraagd. Over deze fout zijn ook Kamervragen gesteld aan de toenmalige minister van Justitie Ard van der Steur.

In mei vorig jaar hielden de Turkse autoriteiten hem voor de tweede keer aan. Een maand later werd hij aan Nederland overgedragen.

N., zoon van een Nederlandse vader en Tanzaniaanse moeder, begon zich vanaf zijn achttiende meer te verdiepen in de islam.