Henk K. ontkende woensdag in de rechtbank in Utrecht opnieuw dat hij zijn kinderen heeft mishandeld en misbruikt. Hij noemt zijn kinderen "parasieten en leugenaars".  

''De beschuldigingen zijn niet waar of zwaar uit zijn verband gerukt. Het zijn fabels en wraakacties van mijn drugsgebruikende kinderen", zei Henk K., vader van negentien kinderen.

De officier van justitie vertelde woensdag al tijdens de zogeheten pro-formazitting dat de familie van K. er een is waar ''heel veel speelt". Het diepgelovige gezin uit Spakenburg, gemeente Bunschoten, kwam al eerder in aanraking met instanties voor onder meer het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht en meldingen van mishandeling.

De vader wordt er nu van verdacht dat hij onder meer zijn destijds elfjarige dochter heeft misbruikt, een zoon op tafel heeft vastgebonden en een werkende motorzaag vlakbij zijn keel heeft gehouden, diverse kinderen heeft geslagen en opgesloten in de garage. ''Deze kinderen zijn in een totaal isolement opgegroeid. Ze zijn fysiek en geestelijk mishandeld", aldus de officier van justitie.

Leugens

Een aantal kinderen heeft belastend over hun vader verklaard, een aantal verwerpt met kracht alle beschuldigingen. ''Mijn zus liegt zo hard als een paard holt", zou een van de zussen over misbruikverklaring van haar zus hebben gezegd.

De vrouw en twee dochters van K. waren woensdag aanwezig in de rechtbank. ''Hou vol hè", riepen ze naar hem. Omdat ze mogelijk in een later stadium nog als getuige moeten verschijnen, vroeg de rechter ze de zaal te verlaten. De man blijft voorlopig vastzitten.

De volgende zitting staat gepland op 22 mei. Het gaat dan weer om een pro-formazitting. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is, is nog niet duidelijk.