De Nacht van de Vluchteling wordt dit jaar niet alleen in Rotterdam en Nijmegen gehouden, maar krijgt ook een Amsterdamse editie. 

Dat heeft de Stichting Vluchteling woensdag gemeld. Mensen die meedoen, zamelen tijdens de nachtelijke sponsorloop geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld.

De lopers leggen een parcours van 40 kilometer af. Vanuit Rotterdam lopen ze naar Den Haag en vanuit Nijmegen naar Arnhem. Voor de Amsterdamse editie is een route ten noorden en oosten van de stad uitgezet, met het Westergasterrein als locatie voor zowel start als finish.

"Speciaal voor ons laat ov-bedrijf GVB die nacht twee pontjes varen om de lopers het IJ over te zetten", aldus een woordvoerder van Stichting Vluchteling. Hij verwacht 1500 deelnemers aan de Amsterdamse nachtloop.

Middernacht

De Nacht van de Vluchteling is in de nacht van zaterdag 17 juni op zondag 18 juni. De aftrap is om middernacht. "De fanatieke en snelle lopers worden al om 6.00 uur terugverwacht, maar de bulk van deelnemers finisht tussen 8.00 en 10.00 uur", verwacht de woordvoerder.

Voor wie wil meedoen maar geen 40 kilometer wil of kan lopen, zijn er die zaterdag in Amsterdam avondlopen van 10 en 20 kilometer. Ook die starten op het Westergasterrein. Zeker twee BN'ers hebben hun deelname toegezegd: Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra.

Vorig jaar liepen de 2.800 deelnemers een bedrag van ruim een miljoen euro bijeen. Het sponsorevenement wordt sinds 2010 georganiseerd.