De zussen Astrid en Sonja Holleeder en de ex van Willem Holleeder, Sandra den Hartog zullen niet op korte termijn in het openbaar worden gehoord. De verhoren bij de rechter-commissaris staan voor de komende weken gepland.

Dat heeft de rechtbank Amsterdam woensdag bepaald.

De officier van justitie had gevraagd of de drie getuigen ter openbare zitting gehoord konden worden, maar dit verzoek is afgewezen. De getuigenverhoren zouden in de plaats moeten komen van besloten verhoren bij de rechter-commissaris.

"De rechtbank wijst het verzoek van het Openbaar Ministerie af omdat de verhoren bij de rechter-commissaris al voor de komende weken staan ingepland", aldus de rechtbank. 

De rechtbank concludeert dat de getuigenverklaringen die bij de rechter-commissaris worden afgelegd van zeer grote waarde zijn. "In het besloten verhoor kunnen vragen worden gesteld en beantwoord, waarna verdieping kan worden aangebracht tijdens de verhoren op de openbare zitting. Deze werkwijze komt zowel de waarheidsvinding als de efficiëntie ten goede." 

September

De rechtbank houdt de mogelijkheid open dat de zussen en Den Hartog in september gehoord kunnen worden tijdens een openbare zitting.

Het OM verzocht al diverse malen eerder om de zussen in eerste instantie in de rechtszaal te horen vanwege de authenticiteit van de verklaringen. Dat verzoek is steeds door de rechtbank afgewezen. De verdediging van Holleeder liet weten de getuigen in eerste instantie achter gesloten deuren te willen horen.. 

Beeldvorming

Willem Holleeder zei vrijdag tijdens de zitting dat zijn zus Astrid in de openbaarheid van de rechtszaal wil getuigen en vanwege de beeldvorming rond zijn persoon. ''Dan kan ze er samen met Peter R. de Vries weer een nieuwe mediahype van maken."

Holleeder liet voor de rechtbank zijn irritatie over de houding van zijn zus de vrije loop. ''Eerst mocht ik zelf niet meer bij de verhoren door de rechter-commissaris zijn, toen moest mijn advocaat Stijn Franken weg, toen beriepen mijn zussen zich op hun verschoningsrecht, toen kwam het boek van Astrid en nu wil ze weer alleen door de rechtbank worden verhoord. Er wordt steeds iets nieuws opgeworpen."

Geen dodenlijst

Holleeder ontkende dat zijn zussen op een dodenlijst staan. Hij beschuldigde zijn zus Astrid ervan de voortgang van zijn strafproces moedwillig te saboteren. ''Ze wil in alle opzichten de regie voeren."

De zussen lieten woensdag via RTL Boulevard weten dat zij het prima vinden dat zij pas in september hun verklaringen in het openbaar kunnen afgeven. "Al hadden wij het liever eerder gedaan. We zijn er van overtuigd dat we minder risico lopen zodra we de verklaring in het openbaar hebben afgelegd", stellen de zussen.