Het KNMI waarschuwt voor zware en zeer zware windstoten die vanaf donderdagmiddag in het land voorkomen.

Het weerinstituut heeft woensdag alvast code geel (wees alert) uitgegeven voor donderdag, vanwege de zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur die zich in het hele land kunnen voordoen.

Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. In de nacht van donderdag op vrijdag neemt de wind weer af.

Volgens Weeronline valt de windpiek donderdag tijdens de avondspits met als gevolg grote hinder voor het wegverkeer. Het vliegverkeer op Schiphol en het treinverkeer kunnen last krijgen.

Het weerbureau verwacht aan de westkust van Noord-Holland en het noorden van de kust van Zuid-Holland zware westerstorm windkracht 10, kortstondig is zelfs windkracht 11 mogelijk.

Verkeer

Rijkswaterstaat waarschuwt voor donderdag voor "gevaarlijke rijomstandigheden". De waarschuwing geldt vooral voor vrachtwagenschauffeurs en mensen met een aanhangwagen. 

De ANWB verwacht door de harde wind een zware avondspits voor donderdag. Donderdagochtend zou het wegverkeer nog weinig hinder moeten ondervinden van de wind. Ondanks de voorjaarsvakantie in Noord-Nederland kunnen door de regen en wind files onstaan, aldus de ANWB.

Luchthaven Schiphol en de NS maken later op de dag bekend of er donderdag maatregelen worden genomen. Verschillende vluchten van en naar Schiphol hebben woensdagochtend al vertraging opgelopen door de harde wind, zegt een woordvoerder. Het gaat om vertragingen van tussen de tien minuten en een half uur.

Veerdienst

De veerdienst naar Terschelling en Vlieland is aangepast in verband met het weer. Donderdag varen er minder veerboten naar de Waddeneilanden, meldt rederij Doeksen in Harlingen.

De afvaarten van Harlingen naar Terschelling van 15.00 uur en die van 17.30 uur komen te vervallen. De veerboot in de avond vaart wel. De middagdiensten naar Vlieland worden ook geschrapt. Ook deze veerboot vaart in de avond weer. De sneldienst vaart wel volgens schema.

De verschillende veiligheidsregio's roepen bewoners op om bij stormschade contact op te nemen met de gemeente en het noodnummer 112 niet onnodig bezet te houden.