De politiebond ACP wil dat de politieleiding maatregelen neemt tegen de vreemde taakverdeling van agenten. Politiemannen zijn sinds het afschaffen van de huismeesters op bureaus te veel tijd kwijt met stofzuigen, lampen vervangen of auto’s wassen.

Dat meldt een woordvoerder de ACP Zeeland-West-Brabant aan Omroep Brabant.

In verschillende regio’s zijn vanwege een centralisatie de huismeesters verdwenen op de politiebureaus. Ze werken nu vanuit centrale punten en moeten via een ingewikkeld systeem worden besteld voor dit soort klusjes.

In de praktijk betekent dit toch vaak dat huishoudelijke karweitjes op de bureaus nu door de agenten zelf moeten worden verricht. Als de agenten op de huismeesters moeten wachten, gaan er vaak een paar dagen overheen.

"Dit werk hoort niet bij politiemensen die horen te surveilleren", stelt woordvoerder Maarten Brink van ACP. "Je mist ze op straat. En het levert een hoop extra administratie op."

Extra weekenduren

Op sommige bureaus, zoals in Breda, moeten agenten in het weekend extra uren opofferen voor het doen van de extra klussen. De afdeling Zeeland-West-Brabant is de eerste divisie van ACP die aan de bel trekt. Volgens woordvoerder Brink is het echter een probleem dat ook in de andere politieregio’s speelt.

De korpsleiding heeft volgens de NOS nog niet gereageerd.